Zielone, tajskie curry bez półproduktów – pyszne i aromatyczne
Super rozgrzewające, zielone curry fot. D.Szymborska |
Pogoda nie rozpieszcza, od ponad tygodnia nie ma sensu suszyć prania na
balkonie….czyli leje, albo pada, albo siąpi. A przerwy w deszczu są na tyle
krótkie, że czasem udaje się przebiec pięć kilometrów i nie zmoknąć – jak się
ma szczęście oczywiście.
Piękne jesienne kolory – ukryte w deszczu, to czemu nie zjeść
rozgrzewającego, tajskiego curry, takiego przygotowanego bez użycia gotowców.
Owszem 2 godziny w kuchni, ale od czego jest weekend, prawda?
Podobny przepis był już na blogu, ale przecież w gotowaniu chodzi o
modyfikacje, o eksperymenty o zabawę smakami. Tak właśnie jest z domowym curry,
niby jest przepis ale to bardziej baza, wskazówki.
Składniki pasty curry:
·
½ pęczka dymek – tylko zielone
części,
·
1 papryczka chilli,
·
starty imbir (1 łyżka),
·
1 łyżka ziarenek kolendry,
·
½ łyżeczki pieprzu,
·
5 liści kafiru,
·
2 łodygi trawy cytrynowej
(posiekane),
·
pęczek tajskiej bazylii,
·
pęczek kolendry,
·
3 łyżki oleju z orzeszków
arachidowych,
·
sok wyciśnięty z 2 limonek,
·
2 ząbki czosnku,
·
sól morska.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować.
Składniki dania:
·
2 ząbki czosnku,
·
2 łodygi trawy cytrynowej,
·
domowa pasta curry,
·
cukier palmowy (1/2 „kwiatka”),
·
puszka mleka kokosowego – tego mniej
tłustego,
·
1/2 szklanki wody,
·
1/2kg malutkich ziemniaczków,
·
sos rybny,
·
olej z orzeszków arachidowych
·
3 liście kafiru,
·
1/2 pęczka kolendry,
·
2 bakłażany,
·
1kg mięsa z udek kurczaka zagrodowego,
·
100g pistacji.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka zamarynować w paście curry (zużyć ½ powstałej pasty).
Resztę pasty podsmażyć na oleju arachidowym. Na patelni usmażyć kurczaka, dodać
pozostałe składniki i dusić pod przykryciem, danie będzie gotowe, gdy ziemniaki
będą miękkie. Przed podaniem podprażyć pistacje, podawać posypane świeżą kolendrą i kawałkiem limonki do
skropienia dania.
Komentarze
Prześlij komentarz