Meksykańskie tacos z indykiem, papryką ramiro i kolendrą
Sama łódeczka ma 70kcal, do tego ser i farsz....czyli obiad w jednej kalorycznej porcji fot. D.Szymborska |
Wrapy – były, chrupiące (ale też z reguły rozpadające się) tacos też,
tortille w wersji pszennej i kukurydzianej – jak najbardziej zjedzone, to czemu
nie spróbować czegoś innego?
Łódeczki z tortilli? Świetny pomysł na podanie jedzenia, do tego nic
nie wypada, łatwo je zjeść, z racji wielkości łódeczek nie jest to jedzenie
bankietowe – za duża porcja, ale łatwe do zjedzenia np. w czasie imprezy.
Przygotowanie – cóż, tutaj trzeba liczyć się z 30minutami aktywnego gotowania
i 3 godzinami sporadycznego mieszania sosu. Coś za coś, jak się nie chce używać
gotowców to zwyczajnie trzeba to ugotować.
Składniki (na 8 łódeczek – wielkości dużej męskiej dłoni):
·
400g mięsa mielonego z udźca
indyka,
·
1 i ½ cebuli czerwonej, pokrojonej
w piórka,
·
pęczek kolendry,
·
1 czerwona papryka ramiro –
pokrojona w cienkie plasterki,
·
2 puszki pomidorów,
·
1 puszka kukurydzy,
·
1 puszka czerwonej fasoli,
·
2 łyżeczki rozdrobionego kuminu,
·
2 łyżeczki słodkiej papryki,
·
1 łyżeczka soli,
·
jogurt naturalny grecki (duże
opakowanie),
·
8 łódeczek z tortilli,
·
ser cheddar (150g),
·
ser gouda (150g),
·
sałata lodowa – opcjonalnie.
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać paprykę, zdjąć z patelni. Podsmażyć mięso mielone doprawiając kuminem i papryką. Dodać cebulę i paprykę, starannie wymieszać, wlać sos pomidorowy dodać kukurydzę i dobrze opłukaną czerwoną fasolę. Doprawić. Wkroić kolendrę, pamiętając o zostawieniu kilku listków do dekoracji. Ser utrzeć i wymieszać. Przez 3 godziny gotować sos na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ułożyć wypełnione tartym serem i farszem łódeczki w piekarniku, przykryć folią aluminiową, piec przez 5 minut, zdjąć folię i zapiec jeszcze przez 7 minut. Podawać z jogurtem.
Komentarze
Prześlij komentarz