WIOSNA = SPRING ROLS (wegetariańskie i z wędzonym pstrągiem)
Spring role fot. D.Szymborska |
Dzień
dobry! Jest wiosna jest cudownie! Rano jadę na basen oglądając wschód słońca,
wstaję gdy jest jasno. Na drzewach pączki. Będzie można śmigać na rowerze a
bieganie będzie oznaczało nie przemarzanie ale opaleniznę (taką trochę
śmieszną, bo kark spalony, a nogi opalone tylko tam gdzie kończą się spodenki a
nie zaczynają kolanówki…).
We
wtorek Grzegorz Łapanowski uczył gotować. Jeden z jego przepisów był na spring
rols, które swoją wiosennością cudownie pasują do dzisiejszego dnia. Przepis
sprawdzony, godny polecenia. Koleżanki Julita i Ania udowodniły, że da się
przygotować wszystko w 60 minut. Wychodzi pysznie, ja wolałam wersję z
pstrągiem ale ta bezmięsna też była pyszna.
Pysznie i wiosennie fot. D.Szymborska |
„Składniki:
· kilka arkuszy papieru ryżowego
· kilka kolorowych marchewek
· kawałek białej części pora
· 1 zielony ogórek
· kiełki rzodkiewki i słonecznika
· wędzony pstrąg
· kilka gałązek świeżej kolendry
· Sos:
· 2 wyciśnięte ząbki czosnku
· kilka kropel TABASCO®
· 1 łyżeczka miodu
· 4 łyżki sos sojowego KIKKOMAN
· 4 łyżki oleju słonecznikowego
· sok z cytryny lub limonki
· Majonez domowy z pieczonym czosnkiem i TABASCO®:
·
2 główki czosnku
·
2 żółtka
·
250 ml oleju
·
½ łyżeczki
musztardy
·
½ łyżeczki soku
z cytryny
· sos sojowy KIKOMAN
· TABASCO®
Przygotowanie:
Majonez: Czosnek
upiecz do miękkości w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni. Do
miski wrzuć żółtka, musztardę, sok z cytryny oraz cukier i ubij składniki.
Następnie, małym strumieniem powoli wlewaj olej cały czas ubijając. Gdy
majonez zgęstnieje przypraw go sosem sojowym Kikkoman. Aby nadać ostrość
dodaj kilka kropel TABASCO®. Całość dobrze wymieszaj.
Sos:
Czosnek rozetrzyj. Wyciśnij sok z cytryny. Połącz sok z cytryny, sos sojowy i
miód. Dodaj olej i mieszaj aż wszystko się dobrze połączy.
Spring Rols: Marchewki umyj i obierz. Por przekrój
wzdłuż na pół. Pokrój warzywa w zapałkę. Papier ryżowy namocz przez kilkanaście
sekund w wodzie, aż zmięknie. Delikatnie osącz z nadmiaru wody i połóż na
desce. Układaj kolejno: kiełki, posiekaną kolendrę, warzywa i kawałki wędzonego
pstrąga. Całość delikatnie posmaruj domowym majonezem z pieczonym
czosnkiem. Całość zwiń bardzo ciasno, żeby
utworzyć zwartą roladkę. Pokrój w poprzek ostrym nożem na 3 cm krążki. Podawaj ze słodkim sosem czosnkowo-sojowym.” Autorem
przepisu jest Grzegorz Łapanowski, źródło – Warsztaty wiosennej kuchni Kikkoman
i Tabasco, Warszawa 18.03.2014
A na koniec propozycja podania Ani i Julity fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz