TRYB JASNY/CIEMNY

WIOSNA = SPRING ROLS (wegetariańskie i z wędzonym pstrągiem)

Spring role fot. D.Szymborska

Dzień dobry! Jest wiosna jest cudownie! Rano jadę na basen oglądając wschód słońca, wstaję gdy jest jasno. Na drzewach pączki. Będzie można śmigać na rowerze a bieganie będzie oznaczało nie przemarzanie ale opaleniznę (taką trochę śmieszną, bo kark spalony, a nogi opalone tylko tam gdzie kończą się spodenki a nie zaczynają kolanówki…).

We wtorek Grzegorz Łapanowski uczył gotować. Jeden z jego przepisów był na spring rols, które swoją wiosennością cudownie pasują do dzisiejszego dnia. Przepis sprawdzony, godny polecenia. Koleżanki Julita i Ania udowodniły, że da się przygotować wszystko w 60 minut. Wychodzi pysznie, ja wolałam wersję z pstrągiem ale ta bezmięsna też była pyszna.

Pysznie i wiosennie fot. D.Szymborska


„Składniki:

·      kilka arkuszy papieru ryżowego
·      kilka kolorowych marchewek
·      kawałek białej części pora
·      1 zielony ogórek
·      kiełki rzodkiewki i słonecznika
·      wędzony pstrąg
·      kilka gałązek świeżej kolendry
·      Sos:
·      2 wyciśnięte ząbki czosnku
·      kilka kropel TABASCO®
·      1 łyżeczka miodu
·      4 łyżki sos sojowego KIKKOMAN
·      4 łyżki oleju słonecznikowego
·      sok z cytryny lub limonki
·      Majonez  domowy z pieczonym czosnkiem i TABASCO®:
·      2 główki czosnku
·      2 żółtka
·      250 ml oleju
·      ½ łyżeczki musztardy
·      ½ łyżeczki soku z cytryny
·      sos sojowy KIKOMAN
·      TABASCO®

Przygotowanie:

Majonez: Czosnek upiecz  do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do miski wrzuć żółtka, musztardę, sok z cytryny oraz cukier i ubij składniki. Następnie, małym strumieniem powoli wlewaj olej cały czas ubijając. Gdy majonez  zgęstnieje  przypraw go sosem sojowym Kikkoman. Aby nadać ostrość dodaj kilka kropel TABASCO®. Całość dobrze wymieszaj.

Sos: Czosnek rozetrzyj. Wyciśnij sok z cytryny. Połącz sok z cytryny, sos sojowy i miód. Dodaj olej i mieszaj aż wszystko się dobrze połączy.

Spring Rols: Marchewki umyj i obierz. Por przekrój wzdłuż na pół. Pokrój warzywa w zapałkę. Papier ryżowy namocz przez kilkanaście sekund w wodzie, aż zmięknie. Delikatnie osącz z nadmiaru wody i połóż na desce. Układaj kolejno: kiełki, posiekaną kolendrę, warzywa i kawałki wędzonego pstrąga. Całość delikatnie posmaruj domowym majonezem z pieczonym czosnkiem.  Całość zwiń bardzo ciasno, żeby utworzyć zwartą roladkę. Pokrój w poprzek ostrym nożem na 3 cm krążki. Podawaj  ze słodkim sosem czosnkowo-sojowym.” Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, źródło – Warsztaty wiosennej kuchni Kikkoman i Tabasco, Warszawa 18.03.2014

A na koniec propozycja podania Ani i Julity fot. D.Szymborska


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa