Przegrzebki – sprawdzony przepis od Szefa Grześka Łapanowskiego + FOTO INSTRUKCJA
Super smaczne danie z przegrzebkami fot. D.Szymborska |
W restauracji porcja przegrzebków, z reguły przystawka to wydatek
kilkudziesięciu złotych, porcja przygotowana w domu nie jest wiele tańsza, może
być po porostu większa.
Ostatnio przegrzebki w domu były smaczne, ale czegoś im brakowało, choć
pory gotowane na parze były rewelacyjne, same owoce morza można było podać
inaczej.
Dlatego tak się ucieszyłam jak w czasie warsztatów, przez ponad dwie
godziny mogłam smażyć, smażyć i smażyć przegrzebki. Doszłam do wprawy,
nauczyłam się przygotowywania świetnego dania. Jak dla mnie może być głównym
nie przystawkowym….
Z przepisami to jest tak, że szybko się zapomina, dlatego wolę od razu
spisywać uwagi, a w książkach kucharskich zaznaczać zmiany i modyfikacje.
Składniki (6 porcji):
·
18 przegrzebków – jeżeli przygotowujemy
danie z mrożonych to trzeba je wcześniej rozmrozić, wytrzeć starannie
ręcznikiem kuchennym (papierowym) i poczekać aż będą miały temperaturę
pokojową,
·
smażone na oleju z odrobiną masła
boczniaki – ilość z zależności od tego jak lubimy te grzyby – od 100 do 300g na
6 porcji,
·
chorizzo – 300g – pokrojone w
plasterki i posiekane,
·
mrożony groszek 200g,
·
groszek cukrowy – do dekoracji,
·
olej, masło (2 kostki),
·
sól,
·
kawaśna śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:
To naprawdę takie proste...fot. D.Szymborska |
Patelnie rozgrzać, wylać na nią odrobinę oleju, poczekać aż będzie
bardzo gorący. Ułożyć ponacinane przegrzebki, posolić. Poczekać aż się
przypieką, na patelnie wrzucić chorizo, boczniaki, groszki. Po jednej stronie
ułożyć produkty po drugiej rozpuścić masło (dużo) przewrócić przegrzebki na
drugą stronę, podlewać masłem, robić to energicznie. Podawać z kleksami kwaśnej
śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz