TRYB JASNY/CIEMNY

Przegrzebki – sprawdzony przepis od Szefa Grześka Łapanowskiego + FOTO INSTRUKCJA

Super smaczne danie z przegrzebkami fot. D.Szymborska


W restauracji porcja przegrzebków, z reguły przystawka to wydatek kilkudziesięciu złotych, porcja przygotowana w domu nie jest wiele tańsza, może być po porostu większa.

Ostatnio przegrzebki w domu były smaczne, ale czegoś im brakowało, choć pory gotowane na parze były rewelacyjne, same owoce morza można było podać inaczej.

Dlatego tak się ucieszyłam jak w czasie warsztatów, przez ponad dwie godziny mogłam smażyć, smażyć i smażyć przegrzebki. Doszłam do wprawy, nauczyłam się przygotowywania świetnego dania. Jak dla mnie może być głównym nie przystawkowym….

Z przepisami to jest tak, że szybko się zapomina, dlatego wolę od razu spisywać uwagi, a w książkach kucharskich zaznaczać zmiany i modyfikacje.

Składniki (6 porcji):



·      18 przegrzebków – jeżeli przygotowujemy danie z mrożonych to trzeba je wcześniej rozmrozić, wytrzeć starannie ręcznikiem kuchennym (papierowym) i poczekać aż będą miały temperaturę pokojową,
·      smażone na oleju z odrobiną masła boczniaki – ilość z zależności od tego jak lubimy te grzyby – od 100 do 300g na 6 porcji,
·      chorizzo – 300g – pokrojone w plasterki i posiekane,
·      mrożony groszek 200g,
·      groszek cukrowy – do dekoracji,
·      olej, masło (2 kostki),
·      sól,
·      kawaśna śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:

To naprawdę takie proste...fot. D.Szymborska



Patelnie rozgrzać, wylać na nią odrobinę oleju, poczekać aż będzie bardzo gorący. Ułożyć ponacinane przegrzebki, posolić. Poczekać aż się przypieką, na patelnie wrzucić chorizo, boczniaki, groszki. Po jednej stronie ułożyć produkty po drugiej rozpuścić masło (dużo) przewrócić przegrzebki na drugą stronę, podlewać masłem, robić to energicznie. Podawać z kleksami kwaśnej śmietany.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa