TRYB JASNY/CIEMNY

5 lat z owsianką – czyli wciąż modne śniadanie

Teraz już wiem, że owsianka jedzona w słoneczny poranek smakuje jeszcze lepiej....fot. D.Szymborska


W 2011 gdy zaczynałam publikować przepisy na owsianki….była to nowość. To super śniadanie kojarzyło się z niesmaczną zupą mleczną serwowaną w stołówkach. Biało brązowa breja z grudkami, o smaku bliżej nieokreślonym. 

Teraz po pięciu latach portale o zdrowym życiu prześcigają się w owsiankowych kombinacjach, blogerzy fit/sport/zdrowie publikuję owsiankowe śniadania. Przepisy trafiają do książek kucharskich. Jednym słowem moda na owsiankę trwa!

Ogromnie się z tego cieszę, bo to naprawdę dobre śniadanie, a dzięki wielu sposobom na jego przygotowanie można je jeść i jeść…nie nudzi się!

Phi. Przepis na owsiankę, po co? Przecież to takie banalne? Naprawdę? Pięć lat temu testowałam co zrobić, żeby płatki miały smak, nie przypalały się…. Wszystko jest proste jak się ma dobry przepis albo już się takie coś gotowało. 

Przybywa biegaczy, triathlonistów, dlatego owsiankowy przepis zawsze się przydaje….po co uczyć się na swoich błędach, jak można sięgnąć po sprawdzony sposób?

Tym razem owsianka z borówkami w formie świeżej i dżemowej, zagęszczona masłem orzechowym i przygotowana na chudym mleku.

Dla wszystkich „nowych”, dbających o siebie sportowców i czytelników uniwersalny przepis na owsiankę:


·      125ml mleka krowiego/sojowego/wody,
·      5 łyżek płatków owsianych,
·      1 łyżeczka masła orzechowego/miodu

Przygotowanie:

Wlać mleko/wodę do garnka, dodać płatki i masło orzechowe/miód. Gotować ciągle mieszając, uważając żeby nic nie przywierało. Gdy owsianka będzie gęsta nałożyć ją do miseczki i uzupełnić dodatkami – tutaj pełna dowolność!

Warto od razu zalać garnek po gotowaniu wodą, bo potem ciężko go domyć.

Czynności związane z gotowaniem powtórzyć kolejnego poranka, pamiętając o zmianie dodatków!


Smacznego biegowego/sportowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa