Sałata z grillowanym serem halloumi i domowym sosem musztardowo cytrynowym
Zielono ale kalorycznie, za to bardzo smacznie...fot. D.Szymborska |
Nie musi być grecka, może być taka misz masz z domowym sosem
musztardowo cytrynowym. Smakuje wybornie, tylko uwaga ma bardzo dużo kalorii.
Propozycja dla tych, którzy kręcą nosem na „same liście”, szybka w
przygotowaniu a połączenie musztardy, oliwy, soku z cytryny i odrobiny octu
winnego gwarantuje wyrazisty smak!
Ser halloumni to 325kcal w 100 gramach, porcja na zdjęciu to trzy grube
plastry to właśnie 100g, do tego 2 łyżki oliwy….kalorii przybywa….dobrze, że
musztarda ich nie ma zbyt dużo i „liście” również nie należą do kalorycznych!
Halloumni jest serem tłustym – 25g tłuszczu, ma 23g białka i aż 3g soli – dlatego z
racji jego słoności nie trzeba dodawać soli do sosu sałatkowego.
Czas przygotowania sałaty – 15 minut
Składniki (2 porcje, traktowane jako lunchowe danie główne):
·
200g sera halloumni,
·
1 duży pomidor – podaję bez pestek
w ćwiartkach,
·
6 pomidorków koktajlowych,
przekrojonych na pół,
·
½ papryki – pokrojonej w słupki,
·
60g „liści” sałat,
·
4 łyżki kukurydzy,
·
sos: 1 łyżka musztardy, 2 łyżki
oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny – wszystko starannie
wymieszane trzepaczką.
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnie grillową, ser halloumi pokroić w plastry, zgrillować.
Wymieszać składniki sałaty z sosem. Podawać z gorącym serem!
Uwielbiam ser halloumi :) A ta sałatka wygląda tak smakowicie, że ślinka cieknie. Będę musiała zaopatrzyć się znowu w ten pyszny ser i spróbować Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) bo to idealne danie na lato...na grill...albo może być nawet na lunch na balkonie :)
Usuń