Kurczak na słodko z miodem i rodzynkami
Pyszne danie na leni wieczór fot. D.Szymborska |
Uprzedzam to dania dla tych, którzy nie boją się połączenia słodkich
rodzynek, miodu z szafranem i mięsem z kurczaka. Jeżeli do tego dodamy jeszcze
odrobinę octu winnego, pomidorów, posypiemy prażonymi migdałami i kolendrą,
dokładając jeszcze łyżkę jogurtu…to będzie super smacznie ale zaskakująco.
Przygotowanie – minimum dwie godziny, dla mnie skojarzenia z kuchnią
arabską bardzo bliskie, do tego słodycz mięsa przełamana chili, które również
jest w tej jednogarnkowej potrawie….
Czas gotowania: - 2 godziny, potrzebne naczynia – duża i mała patelnia,
ostry nóź i deska do krojenia.
Składniki (4 porcje):
·
Mięso z udek kurczaka – 1.2kg,
·
100g rodzynek,
·
100ml rosołu,
·
duża szczypta szafranu,
·
1 chili,
·
3 cebule – pokrojone w piórka,
·
3 łyżki miodu,
·
1 ½ łyżki octu winnego,
·
250g pomidorków koktajlowych,
·
1 łyżeczka cynamonu,
·
płatki migdałów – prażone do
posypania dania,
·
świeża kolendra – jw.
·
Jogurt naturalny – kilka łyżek na
porcję,
·
Oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
Pyszny kurczak o zaskakującym smaku fot. D.Szymborska |
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie, dodać kurczaka, oprószyć
solą. Smażyć aż mięso będzie zrumienione. Zagotować rosół i dodać do niego
szafran. Wlać rosół na patelnię, dodać miód i ocet winny. Wszystko starannie
wymieszać, dodać pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki i chili (posiekane).
Na koniec dodać cynamon, wszystko starannie wymieszać i dusić około 45 minut na
małym ogniu. Podawać z kolendrą i jogurtem.
wyglada pieknie i mega smacznie!!:):)
OdpowiedzUsuńsuper blog :)
dziękuję :) to zapraszam do gotowania i trenowania :)
Usuń