Galaretka – warto jeść gdy się trenuje
Na dole zielona galaretka z jabłkiem, na górze borówki i czerwona galaretka fot. D.Szymborska |
To nie jest propozycja dla osób niecierpliwych, potrzeby jest czas….bo
galaretka musi stężeć, a wiadomo, że taka dwu kolorowa smakuje jeszcze lepiej
więc tego czasu trzeba trochę….
Taki niskokaloryczny deser – jeżeli zapomnimy o bitej śmietanie jest
korzystny dla naszego organizmu.
Żelatyna czyli składnik galaretki jest połączeniem białek i peptydów. Najpopularniejsze
galaretki zawierają żelatynę pochodzenia wieprzowego, czyli wegetarianie muszą
starannie czytać etykiety by uniknąć pokarmów zwierzęcych!
Żelatyna, zdaniem naukowców tłumi uczucie głodu, poprawia trawienie. Ma
zwiększać metabolizm i wzmacniać kości i stawy. Od dawna kosmetyczki zalecają
paniom, którym łamią się paznokcie – galaretkowe terapie, fryzjerki uważają, że
poprawia kondycję włosów, naukowcy dodają jeszcze, że zawiera potas. Nic tylko
jeść galaretki!
Składniki (3 porcje):
·
2 opakowania różnokolorowych
galaretek,
·
owoce,
·
woda.
Przygotowanie:
By uzyskać dwukolorową galaretkę trzeba czasu, gdy dolejemy gorącą
galaretkę do niezastygniętej – wszystko nam się wymiesza i deser będzie miał
nieciekawy kolor, nie wspominając o mieszance smaku i chaotycznie pływających
owocach.
Do szklanek lub miseczek włożyć umyte owoce, ważne jest by były one w
małych kawałkach, lub zwyczajnie były małe – np. jagody, borówki.
Przygotować galaretkę, warto wlać troszkę mniej wrzątku niż zaleca
producent – wtedy możemy być pewni, że galaretka zastygnie szybciej. Odczekać
aż galaretka nie będzie gorąca i włożyć ją na 2 godziny do lodówki, przygotować
kolejną i zalać drugą warstwę. Po 4 godzinach będziemy mieli pyszny,
galaretkowy, owocowy deser!
polecam galaretke celiko - bez kalorii z cukru!
OdpowiedzUsuń