Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa
Pyszna zapiekanka z kalafiorem i różnymi serami fot. D.Szymborska |
Od razu uprzedzam, sporo zamieszania i czasu trzeba spędzić w kuchni, a
na stół „wjeżdża” zwyczajna zapiekanka. Pewno, że jest pyszna, ale nikt się
nawet nie domyśli ile czasu trzeba było ją przygotowywać, cóż urok zapiekanek –
czyli czegoś co „samo się piecze”. Przepis zaczerpnięty z Good Food Polska.
Danie wegetariańskie niestety z racji dodatku kilku łyżek bułki tartej nie jest
bezglutenowe, chyba, że ktoś ma w szafce kuchennej bezglutenową bułkę tartą.
Czas przygotowywania 20 minut, czas pieczenia 40 minut.
Składniki (4 duże porcje):
Brakuje wina i przypraw fot. D.Szymborska |
·
Kalafior romanesco,
·
150g mozzarelli,
·
3 łyżki bułki tartej,
·
150g tartego parmezanu,
·
pęczek bazylii,
·
1kg pomidorów (obrane ze skórki i
pozbawione pestek),
·
oliwa,
·
białe wino (1/2 kieliszka),
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Pyszna, sycąca zapiekanka fot. D.Szymborska |
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą, ułożyć różyczki kalafiora. Piec przez 5 minut, przewrócić je na drugą
stronę, piec przez kolejne 5 minut. Ułożyć pomiędzy kalafiorem pomidory,
mozzarellę (pokrojona w kostkę), bazylię, podlać winem i doprawić pieprzem i
solą. Na wierzch posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem, piec przez
kolejne 30 minut – lub krócej jeżeli ser będzie przypieczony.
Podawać jako danie główne z sałatą, lub jako dodatek np. do pieczonego
łososia.
Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńnic tylko sobie taką upiec :) smacznego :) :)
Usuń