6 sierpnia 2016

Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa

Pyszna zapiekanka z kalafiorem i różnymi serami fot. D.Szymborska


Od razu uprzedzam, sporo zamieszania i czasu trzeba spędzić w kuchni, a na stół „wjeżdża” zwyczajna zapiekanka. Pewno, że jest pyszna, ale nikt się nawet nie domyśli ile czasu trzeba było ją przygotowywać, cóż urok zapiekanek – czyli czegoś co „samo się piecze”. Przepis zaczerpnięty z Good Food Polska. Danie wegetariańskie niestety z racji dodatku kilku łyżek bułki tartej nie jest bezglutenowe, chyba, że ktoś ma w szafce kuchennej bezglutenową bułkę tartą.

Czas przygotowywania 20 minut, czas pieczenia 40 minut.

Składniki (4 duże porcje):


Brakuje wina i przypraw fot. D.Szymborska


·      Kalafior romanesco,
·      150g mozzarelli,
·      3 łyżki bułki tartej,
·      150g tartego parmezanu,
·      pęczek bazylii,
·      1kg pomidorów (obrane ze skórki i pozbawione pestek),
·      oliwa,
·      białe wino (1/2 kieliszka),
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Pyszna, sycąca zapiekanka fot. D.Szymborska


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć różyczki kalafiora. Piec przez 5 minut, przewrócić je na drugą stronę, piec przez kolejne 5 minut. Ułożyć pomiędzy kalafiorem pomidory, mozzarellę (pokrojona w kostkę), bazylię, podlać winem i doprawić pieprzem i solą. Na wierzch posypać bułką tartą wymieszaną z parmezanem, piec przez kolejne 30 minut – lub krócej jeżeli ser będzie przypieczony.


Podawać jako danie główne z sałatą, lub jako dodatek np. do pieczonego łososia.

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa