Domowy burger - z oscypkiem i żurawiną
Smaczna piramidka fot. D.Szymborska |
Domowy burger równa się sporo czasu w kuchni, dużo zmywania ale na
talerz trafia świetna, gorąca kanapka. Ot realizacja zamówienia urodzinowego,
czyli gluten (buła), tłuszcze (oscypek), białko (czerwone mięso), warzywo
(jeden plasterek pomidora bez pestek, czyli ilości śladowe….).
Roboty dużo, bo mięso mielone w domu – żeby było odpowiednio tłuste…..od
prośby – na urodziny to chcę burgera do wydawki – mija 3 godziny, ale w tym są
zakupy i nowy sprzęt – maszynka do mielenia mięsa stoi w kuchni!
Przepis tym razem prosty, tylko dużo zamieszania w kuchni jak jeszcze
taki urodzinowy burger ma być podany z frytkami….ale czego to nie robi się dla
jubilata….
Składniki (4 burgery, kotlet 150g):
·
Lekko tłusty kawałek antrykotu –
tak by uzyskać 4x150g zmielonego mięsa (nie wiem co robi maszynka, ale mięsa w
kotletach było o 50g mniej niż według tego jak zostało zważone w sklepie….),
·
1 pomidor,
·
2 spore oscypki,
·
po 3 łyżeczki żurawiny na każdy
burger,
·
4 garście rukoli,
·
pieprz, sól, sos Worcesterishire
(po kilka kropli na każdy kotlet),
· opcjonalnie i według życzenia –
ketchup, sos burgerowy, majonez,
· 4 bułki,
· 4 bułki,
·
olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Gorąca, urodzinowa kanapka fot. D.Szymborska |
Rozgrzać stalową patelnię. Dodać odrobinę oleju. Ugnieść kotlety –
używając foremki do pierogów/kotletów. 150g mięsa w każdym. Smażyć tak długo aż
temperatura mięsa będzie miała 71 stopni – będą wysmażone, niekrwiste ale też
nieprzesuszone.
Włączyć piekarnik na maksa, tylko górną grzałkę i podpiec na najwyższej
„półce” bułki. Zgrillować na patelni plastry oscypka.
Na bułce ułożyć: oscypek, żurawinę, rukolę, kotlet, plasterek pomidora
(bez pestek, żeby nie popłynął) i ewentualne sosy. Przykryć bułką, podawać z
domowymi frytkami.
Uwielbiam burgery, na pewno posmakowałby mojemu chłopakowi, który mógłby jeść oscypki na deser :D
OdpowiedzUsuńoj tak oscypki, te oryginalne są naprawdę pyszne :)
Usuń