26 sierpnia 2016

Mięsny chlebek z grillowanymi warzywami – bezglutenowa kolacja

Uwielbiam takie kolacje, gdy mogę sobie nałożyć na talerz dużo, różnego jedzenia....fot. D.Szymborska


Lubię mięsne chlebki, innych nie piekę. Z ciastem mi jakoś nigdy nie po drodze, a na mięso zawsze mogę liczyć!

Zmodyfikowałam przepis Pascala, tak by całe danie było bezglutenowe, dzięki podmiance – zamiast kawałków chleba do mięsa dodałam dwa pęczki mięty, chlebek stał się bardziej aromatyczny i wcale nie był zbity, a o to się trochę obawiałam.

Grillowane warzywa – zawsze i do wszystkiego pasują, tutaj wersja z cukinią, bakłażanem i pakczojem. Do tego po kawałeczku trzech różnych grillowanych oscypków i jest super smacznie!

Przepis dla tych co mają chwilę, a dokładniej jakieś 2 godziny, które mogą poświęcić na gotowanie. Szybciej się nie da, ale warto zarezerwować trochę czasu by cieszyć się pyszną, różnorodną kolacją.

Składniki (8 osób – albo dwie kolacje dla 4…jak kto woli):


Oj jak smacznie, na zimno to nawet można cienkie plastry ukroić...fot. D.Szymborska


·      1kg mięsa mielonego wieprzowego – może być tłuste,
·      2x200 fety – musi być grecka, pokrojona w kostkę,
·      2 papryki czerwone – pokrojone w kostkę,
·      1 papryka zielona – pokrojona w kostkę,
·      4 cebule – pokrojone w kostkę,
·      2 cukinie – pokrojone  w kostkę,
·      1 bakłażan – pokrojony w kostkę,
·      2 pęczki mięty, lub roślinki z 3 do 4 doniczek – posiekane,
·      sól i pieprz,
·      4 jajka od wybieganych kur – wymieszane jak do jajecznicy,
·      2 cukinie – pokrojone w plastry
·      2 bakłażany – pokrojone w plastry,
·      500g pakczoj – pokrojonej,
·      oliwa,
·      jogurt grecki,
·      3 oscypki (po 200g każdy).

Przygotowanie:

Idealna kolacja na lato, jesień i zimę....fot. D.Szymborska



Cukinię, bakłażan i pakczoj zgillować na patelni grillowej, odstawić do ocieknięcia z oliwy na ręczniku papierowym, potem przełożyć na półmisek. Posiekane warzywa wymieszać z mięsem i fetą i ziołami. Ugnieść rękami. Odstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyłożyć blachę pergaminem, wysmarować oliwą lub masłem. Wymieszać mięso z jajkiem, uformować chlebki, piec przez około 40 minut. Pożądana temperatura mięsa to 76 stopni. Gdy chlebki będą gotowe, zgrillować oscypki. Podawać z jogurtem greckim jako sosem do warzyw. Uwaga chlebek smakuje idealnie również na zimno, można go wtedy podawać w cienkich plastrach do kanapek albo jako zimną przystawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa