Mięsny chlebek z grillowanymi warzywami – bezglutenowa kolacja
Uwielbiam takie kolacje, gdy mogę sobie nałożyć na talerz dużo, różnego jedzenia....fot. D.Szymborska |
Lubię mięsne chlebki, innych nie piekę. Z ciastem mi jakoś nigdy nie po
drodze, a na mięso zawsze mogę liczyć!
Zmodyfikowałam przepis Pascala, tak by całe danie było bezglutenowe,
dzięki podmiance – zamiast kawałków chleba do mięsa dodałam dwa pęczki mięty,
chlebek stał się bardziej aromatyczny i wcale nie był zbity, a o to się trochę
obawiałam.
Grillowane warzywa – zawsze i do wszystkiego pasują, tutaj wersja z
cukinią, bakłażanem i pakczojem. Do tego po kawałeczku trzech różnych
grillowanych oscypków i jest super smacznie!
Przepis dla tych co mają chwilę, a dokładniej jakieś 2 godziny, które
mogą poświęcić na gotowanie. Szybciej się nie da, ale warto zarezerwować trochę
czasu by cieszyć się pyszną, różnorodną kolacją.
Składniki (8 osób – albo dwie kolacje dla 4…jak kto woli):
Oj jak smacznie, na zimno to nawet można cienkie plastry ukroić...fot. D.Szymborska |
·
1kg mięsa mielonego wieprzowego –
może być tłuste,
·
2x200 fety – musi być grecka,
pokrojona w kostkę,
·
2 papryki czerwone – pokrojone w
kostkę,
·
1 papryka zielona – pokrojona w
kostkę,
·
4 cebule – pokrojone w kostkę,
·
2 cukinie – pokrojone w kostkę,
·
1 bakłażan – pokrojony w kostkę,
·
2 pęczki mięty, lub roślinki z 3
do 4 doniczek – posiekane,
·
sól i pieprz,
·
4 jajka od wybieganych kur –
wymieszane jak do jajecznicy,
·
2 cukinie – pokrojone w plastry
·
2 bakłażany – pokrojone w plastry,
·
500g pakczoj – pokrojonej,
·
oliwa,
·
jogurt grecki,
·
3 oscypki (po 200g każdy).
Przygotowanie:
Idealna kolacja na lato, jesień i zimę....fot. D.Szymborska |
Cukinię, bakłażan i pakczoj zgillować na patelni grillowej, odstawić do
ocieknięcia z oliwy na ręczniku papierowym, potem przełożyć na półmisek.
Posiekane warzywa wymieszać z mięsem i fetą i ziołami. Ugnieść rękami. Odstawić
na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyłożyć blachę
pergaminem, wysmarować oliwą lub masłem. Wymieszać mięso z jajkiem, uformować
chlebki, piec przez około 40 minut. Pożądana temperatura mięsa to 76 stopni.
Gdy chlebki będą gotowe, zgrillować oscypki. Podawać z jogurtem greckim jako
sosem do warzyw. Uwaga chlebek smakuje idealnie również na zimno, można go
wtedy podawać w cienkich plastrach do kanapek albo jako zimną przystawkę.
Komentarze
Prześlij komentarz