Pappardelle z cukinii z klopsikami i prażonymi migdałami
Sezon na cukinię - teraz, sezon na pomidory - teraz - zatem nic tylko gotować! fot. D.Szymborska |
Ha taki bezgluten to super smaczny jest!
Makaron z cukinii szybki w
produkcji. Jedyne co wymaga czasu to gotowanie klopsików, ale tego się nie da
przyśpieszyć.
Pappardelle z cukinii – brzmi trochę jak – wegański parówki. Z jednej
strony, albo coś jest makaronem – czyli jest z mąki albo nie. Jednak tak podana
cukinia przypomina makaronowe wstążki…..
Dodanie prażonych migdałów do klopsików to super pomysł, chrupiące migdałowe płatki idealnie
pasują do mięsa i gęstego sosu pomidorowego.
Niezbędnym sprzętem do przygotowania tego dania jest albo mandolina, albo obieraczka. Ta druga daje radę, tak pokroiłam 3 sporej wielkości cukinie,
nie trwało to zbyt długo, a i tak trzeba czekać na ugotowanie klopsików.
Czas gotowania – 2.5 godziny.
Składniki (4 porcje):
·
3 sporej wielkości cukinie,
·
700g mięsa mielonego (najlepiej
pół na pół wołowe i wieprzowe),
·
2 puszki pomidorów,
·
500g pomidorków koktajlowych,
·
tymianek i oregano – ziół musi być
dużo, porównując do tych doniczkowych sprzedawanych w supermarketach to trzeba
obrać listki z dwóch doniczek – jednej tymianku drugiej oregano,
·
płatki migdałów,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Zioła posiekać, bardzo starannie wymieszać z mięsem. W dużym rondlu lub
patelni zagotować pomidory, koktajlowe przeciąć na pół. Doprawić solą i
pieprzem. Ugnieść klopsiki, doprawić (lekko) solą i pieprzem. Włożyć do sosu,
uważać, żeby się nie dotykały. Gotować przez ponad 2 godziny na wolnym ogniu,
delikatnie je przewracając. Warto spróbować jeden i sprawdzić, czy nie trzeba
doprawić. W tak zwanym międzyczasie umyć starannie cukinię, obrać ze skórki i
pokroić obieraczką w „makaron”. Uprażyć migdały. Gdy klopsiki będą już gotowe,
zagotować wodę w dużym garnku, mocno posolić i wrzucić cukinię i gotować przez
1.5 do 2 minut – w zależności jak cienko udało się nam pokroić cukinię. Nałożyć
na talerz „makaron” dodać klopsiki, posypać migdałami. Smakuje świetnie. Dla
tych spragnionych klusek – można ugotować zwykły makaron i pod koniec gotowania
dorzucić cukinię i podać wszystko razem. Unikałabym makaronu bezglutenowego bo
on nie chłonie sosu i akurat w tej kombinacji nie będzie smaczny!
Komentarze
Prześlij komentarz