TRYB JASNY/CIEMNY

Pappardelle z cukinii z klopsikami i prażonymi migdałami

Sezon na cukinię - teraz, sezon na pomidory - teraz - zatem nic tylko gotować! fot. D.Szymborska


Ha taki bezgluten to super smaczny jest! 

Makaron z cukinii szybki w produkcji. Jedyne co wymaga czasu to gotowanie klopsików, ale tego się nie da przyśpieszyć.

Pappardelle z cukinii – brzmi trochę jak – wegański parówki. Z jednej strony, albo coś jest makaronem – czyli jest z mąki albo nie. Jednak tak podana cukinia przypomina makaronowe wstążki…..

Dodanie prażonych migdałów do klopsików to super pomysł, chrupiące migdałowe płatki idealnie pasują do mięsa i gęstego sosu pomidorowego.

Niezbędnym sprzętem do przygotowania tego dania jest albo mandolina, albo obieraczka. Ta druga daje radę, tak pokroiłam 3 sporej wielkości cukinie, nie trwało to zbyt długo, a i tak trzeba czekać na ugotowanie klopsików.

Czas gotowania – 2.5 godziny.

Składniki (4 porcje):


·      3 sporej wielkości cukinie,
·      700g mięsa mielonego (najlepiej pół na pół wołowe i wieprzowe),
·      2 puszki pomidorów,
·      500g pomidorków koktajlowych,
·      tymianek i oregano – ziół musi być dużo, porównując do tych doniczkowych sprzedawanych w supermarketach to trzeba obrać listki z dwóch doniczek – jednej tymianku drugiej oregano,
·      płatki migdałów,
·      sól, pieprz.

Przygotowanie:


Zioła posiekać, bardzo starannie wymieszać z mięsem. W dużym rondlu lub patelni zagotować pomidory, koktajlowe przeciąć na pół. Doprawić solą i pieprzem. Ugnieść klopsiki, doprawić (lekko) solą i pieprzem. Włożyć do sosu, uważać, żeby się nie dotykały. Gotować przez ponad 2 godziny na wolnym ogniu, delikatnie je przewracając. Warto spróbować jeden i sprawdzić, czy nie trzeba doprawić. W tak zwanym międzyczasie umyć starannie cukinię, obrać ze skórki i pokroić obieraczką w „makaron”. Uprażyć migdały. Gdy klopsiki będą już gotowe, zagotować wodę w dużym garnku, mocno posolić i wrzucić cukinię i gotować przez 1.5 do 2 minut – w zależności jak cienko udało się nam pokroić cukinię. Nałożyć na talerz „makaron” dodać klopsiki, posypać migdałami. Smakuje świetnie. Dla tych spragnionych klusek – można ugotować zwykły makaron i pod koniec gotowania dorzucić cukinię i podać wszystko razem. Unikałabym makaronu bezglutenowego bo on nie chłonie sosu i akurat w tej kombinacji nie będzie smaczny!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa