Pieczony kalafior i steki z tuńczyka
Warto, nawet jak ciepło za oknem, rozgrzewać piekarnik! Pyszny kalafior i super ryba! fot. D.Szymborska |
Przyjaciółka zachwycała się przepisami, chciała coś ugotować z
blogowych dań, szukała koszernych potraw. Nie było łatwo coś znaleźć, to tak
trochę na zamówienie – pieczony w całości kalafior ze stekiem z tuńczyka. Tadam
– super pysznie i uff tuńczyk ma łuski więc jest koszerny!
To jak upiec kalafior zaczerpnęłam z Good Food Polska, bo nie mogę
powiedzieć, że to ich przepis bo czas pieczenia inny i składniki trochę
zmodyfikowane, czyli jak to się w kulinarnym świecie nazywa – inspirowane GFP.
Uwielbiam steki z tuńczyka, za przepisem Jamie’go przepadam, tutaj
wersja uproszczona bo ryba tylko obsypana suszonym oregano – pyszna!
Danie świetne w dwóch wersjach – wegańskiej – sam kalafior z sałatką i
dla jaroszy z dodatkiem ryby. Tutaj praktyczna uwaga – kalafior można
podgrzewać – drugiego dnia smakuje równie, a może nawet bardziej wyśmienicie.
Składniki (4 porcje):
Warto odparować mleko kokosowe, będzie jeszcze bardziej aromatyczna cieciorka....fot. D.Szymborska |
·
8 kawałków ryby – steki z tuńczyka,
·
suszone oregano do oprószenia
ryby,
·
kalafior – w całości,
·
pęczek kolendry,
·
2 łyżeczki kukurmy,
·
10 łyżek mleka kokosowego (przed
otwarciem puszki mocno nią wstrząsnąć),
·
sól, pieprz,
·
400g cieciorki z puszki,
·
3 pomidory – obrane ze skórki, bez
pestek,
·
1 czerwona cebula – posiekana.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszać: 5 łyżek mleka
kokosowego, kukurmę, ½ siekanego pęczka kolendry. Sosem natrzeć kalafior.
Blachę wysmarować oliwą, ułożyć natarty sosem kalafior na blasze. Piec przez 30
minut. Wymieszać cieciorkę, kolendrę, cebulę, pomidory i 5 łyżek mleka
kokosowego, doprawić solą i pieprzem. Wlać do blachy na której piecze się kalafior,
przykryć folią, piec 30 minut. Zdjąć folię i piec wszystko przez kolejne 45
minut. Kalafior będzie gotowy jak
patyczek – wykałaczka włożona w niego będzie wchodzić bez problemu.
Rozgrzać patelni z odrobiną oliwy. Oprószonego solą i oregano tuńczyka
smażyć po 1.5 minuty z każdej strony.
Podawać z kalafiorem i sałatką pieczoną z ciecierzycy i pomidorów.
wyglada oblednie!:)
OdpowiedzUsuńsmakuje również :)
Usuń