30 sierpnia 2016

Pieczony kalafior i steki z tuńczyka

Warto, nawet jak ciepło za oknem, rozgrzewać piekarnik! Pyszny kalafior i super ryba! fot. D.Szymborska


Przyjaciółka zachwycała się przepisami, chciała coś ugotować z blogowych dań, szukała koszernych potraw. Nie było łatwo coś znaleźć, to tak trochę na zamówienie – pieczony w całości kalafior ze stekiem z tuńczyka. Tadam – super pysznie i uff tuńczyk ma łuski więc jest koszerny!

To jak upiec kalafior zaczerpnęłam z Good Food Polska, bo nie mogę powiedzieć, że to ich przepis bo czas pieczenia inny i składniki trochę zmodyfikowane, czyli jak to się w kulinarnym świecie nazywa – inspirowane GFP.

Uwielbiam steki z tuńczyka, za przepisem Jamie’go przepadam, tutaj wersja uproszczona bo ryba tylko obsypana suszonym oregano – pyszna!

Danie świetne w dwóch wersjach – wegańskiej – sam kalafior z sałatką i dla jaroszy z dodatkiem ryby. Tutaj praktyczna uwaga – kalafior można podgrzewać – drugiego dnia smakuje równie, a może nawet bardziej wyśmienicie.

Składniki (4 porcje):


Warto odparować mleko kokosowe, będzie jeszcze bardziej aromatyczna cieciorka....fot. D.Szymborska


·      8 kawałków ryby – steki z tuńczyka,
·      suszone oregano do oprószenia ryby,
·      kalafior – w całości,
·      pęczek kolendry,
·      2 łyżeczki kukurmy,
·      10 łyżek mleka kokosowego (przed otwarciem puszki mocno nią wstrząsnąć),
·      sól, pieprz,
·      400g cieciorki z puszki,
·      3 pomidory – obrane ze skórki, bez pestek,
·      1 czerwona cebula – posiekana.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszać: 5 łyżek mleka kokosowego, kukurmę, ½ siekanego pęczka kolendry. Sosem natrzeć kalafior. Blachę wysmarować oliwą, ułożyć natarty sosem kalafior na blasze. Piec przez 30 minut. Wymieszać cieciorkę, kolendrę, cebulę, pomidory i 5 łyżek mleka kokosowego, doprawić solą i pieprzem. Wlać do blachy na której piecze się kalafior, przykryć folią, piec 30 minut. Zdjąć folię i piec wszystko przez kolejne 45 minut. Kalafior będzie  gotowy jak patyczek – wykałaczka włożona w niego będzie wchodzić bez problemu.

Rozgrzać patelni z odrobiną oliwy. Oprószonego solą i oregano tuńczyka smażyć po 1.5 minuty z każdej strony.


Podawać z kalafiorem i sałatką pieczoną z ciecierzycy i pomidorów.

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa