TRYB JASNY/CIEMNY

Jak zrobić w domu japońskie MAKI – 7 prostych kroków do kulinarnego sukcesu!

Domowe maki z smażonym łososiem, marynowaną rzodkwią i tykwą fot. D.Szymborska


To jest proste! Serio, kiedyś wydawało mi się niemożliwe, by w domu zrobić maki, nawet takie bez surowej ryby. Że trudne, że ryż trzeba dobrze ugotować (to wiedziałam po tym, jak posoliłam ryż do sushi), zwinąć tak, żeby się nie rozwalało, kupić świeżą rybę… Generalnie same trudności. Przy odrobinie kompromisów może być bardzo smacznie i dużo taniej niż w restauracji. Kompromis polega na zrezygnowaniu z surowej ryby. Po prostu boję się, że te, które widzę w supermarketach spędziły zbyt dużo czasu w lodzie i mogą mi zwyczajnie zaszkodzić. Wersja ze smażonym łososiem jest przepyszna, z wędzonym też….

Oto 7 kroków dzięki, którym KAŻDY zrobi pyszne maki w domu:

1.     Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Nie kombinuj, nie udziwniaj, przeczytaj i się zastosuj! Tu nie ma błędu w druku – nie dodaje się soli! Jeżeli proszą by ryż przepłukać, potem zostawić na 20 minut i odlać wodę to tak postępuj. Producent zna proporcje! Przecież makaron gotujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak samo postąp z ryżem do maków! Uwaga pół paczki wystarcza na około 6 arkuszy glonów.

2.     Do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu dodaj specjalny sos do maków – duże ułatwienie dla tych, którzy boją się mieszania cukru z octem ryżowym. Dla zaawansowanych oczywiście nie do pomyślenia, by iść na łatwiznę….to trochę jak z pomidorami z puszki, jeżeli trzymamy się porównań do kuchni włoskiej.

3.     Usmaż kawałek łososia.

4.    Pokrój w słupki rzeczy, które chcesz układać w rolkach. Świetnie smakuje: marynowana rzodkiew (żołta), marynowana tykwa (brązowa), papryka (zielona, czerwona, żółta), ogórek (zielony to wiadomo, ale bez pesteczek – czyli obrany ze skóry, przekrojony na pół, pozbawiony pestek i pokrojony w słupki), paluszki karbowe, łosoś wędzony – tutaj raczej o słupkach w które można go kroić nie ma mowy ale w paseczki to i owszem można pokroić.

5.     Rozłóż matę do zwijania maków. Ułóż na niej arkusz – błyszczącą stroną do dołu. Ułóż warstwę ryżu, możesz dodać odrobinę serka Philadelphia, na górze połóż składniki, zawiń rolkę, uformuj prze matę bambusową. Odłóż na bok i zawiń kolejną. Każda następna będzie bardziej kształtna i ładniejsza!

6.     Zmocz w zimnej wodzie bardzo ostry nóż i pokrój rolkę. Pamiętaj by co pewien czas moczyć nóż, inaczej nadzienie maków się poprzykleja i zamiast równych krążków będziemy mieli szarpane ochłapy makowe.

7.     Podawaj z marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Składniki – 6 rolek:


Mieseczki chińskie ale składniki pasujące do japońskich maków fot. D.Szymborska


·      250g ryżu do sushi,
·      9 łyżeczek sosu do ryżu,
·      100g smażonego łososia,
·      3 łyżki serka Philadelphia,
·      ½ ogórka wężowego,
·      30g marynowanej rzodkwi,
·      20g marynowanej tykwy,
·      ¼ papryki,
·      80g wędzonego łososia
i 6 arkuszy nori.



Czas przygotowywania: 5min płukanie ryżu, 20min odmaczanie ryżu (w tym czasie smażymy łososia by spokojnie wystygł), 10min gotowanie ryżu, 15min chłodzenie ryżu (w tym czasie możemy wszystko sobie starannie pokroić), 15 minut zawijanie i krojenie (podany czas dla początkujących) razem 65 minut.

Komentarze

  1. Chyba w końcu zmotywuję się do samodzielnego zrobienia sushi w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa