![]() |
Domowe maki z smażonym łososiem, marynowaną rzodkwią i tykwą fot. D.Szymborska |
To jest proste! Serio, kiedyś wydawało mi się niemożliwe, by w domu
zrobić maki, nawet takie bez surowej ryby. Że trudne, że ryż trzeba dobrze
ugotować (to wiedziałam po tym, jak posoliłam ryż do sushi), zwinąć tak, żeby
się nie rozwalało, kupić świeżą rybę… Generalnie same trudności. Przy odrobinie
kompromisów może być bardzo smacznie i dużo taniej niż w restauracji. Kompromis
polega na zrezygnowaniu z surowej ryby. Po prostu boję się, że te, które widzę
w supermarketach spędziły zbyt dużo czasu w lodzie i mogą mi zwyczajnie
zaszkodzić. Wersja ze smażonym łososiem jest przepyszna, z wędzonym też….
Oto 7 kroków dzięki, którym KAŻDY zrobi pyszne maki w domu:
1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Nie kombinuj, nie udziwniaj,
przeczytaj i się zastosuj! Tu nie ma błędu w druku – nie dodaje się soli!
Jeżeli proszą by ryż przepłukać, potem zostawić na 20 minut i odlać wodę to tak
postępuj. Producent zna proporcje! Przecież makaron gotujesz zgodnie z instrukcją
na opakowaniu, tak samo postąp z ryżem do maków! Uwaga pół paczki wystarcza na
około 6 arkuszy glonów.
2. Do ugotowanego, wciąż ciepłego ryżu dodaj specjalny sos do maków – duże
ułatwienie dla tych, którzy boją się mieszania cukru z octem ryżowym. Dla
zaawansowanych oczywiście nie do pomyślenia, by iść na łatwiznę….to trochę jak
z pomidorami z puszki, jeżeli trzymamy się porównań do kuchni włoskiej.
3. Usmaż kawałek łososia.
4. Pokrój w słupki rzeczy, które chcesz układać w rolkach. Świetnie
smakuje: marynowana rzodkiew (żołta), marynowana tykwa (brązowa), papryka
(zielona, czerwona, żółta), ogórek (zielony to wiadomo, ale bez pesteczek –
czyli obrany ze skóry, przekrojony na pół, pozbawiony pestek i pokrojony w
słupki), paluszki karbowe, łosoś wędzony – tutaj raczej o słupkach w które
można go kroić nie ma mowy ale w paseczki to i owszem można pokroić.
5. Rozłóż matę do zwijania maków. Ułóż na niej arkusz – błyszczącą stroną
do dołu. Ułóż warstwę ryżu, możesz dodać odrobinę serka Philadelphia, na górze
połóż składniki, zawiń rolkę, uformuj prze matę bambusową. Odłóż na bok i zawiń
kolejną. Każda następna będzie bardziej kształtna i ładniejsza!
6. Zmocz w zimnej wodzie bardzo ostry nóż i pokrój rolkę. Pamiętaj by co
pewien czas moczyć nóż, inaczej nadzienie maków się poprzykleja i zamiast
równych krążków będziemy mieli szarpane ochłapy makowe.
7. Podawaj z marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Składniki – 6 rolek:
![]() |
Mieseczki chińskie ale składniki pasujące do japońskich maków fot. D.Szymborska |
·
250g ryżu do sushi,
·
9 łyżeczek sosu do ryżu,
·
100g smażonego łososia,
·
3 łyżki serka Philadelphia,
·
½ ogórka wężowego,
·
30g marynowanej rzodkwi,
·
20g marynowanej tykwy,
·
¼ papryki,
·
80g wędzonego łososia
i 6 arkuszy nori.
i 6 arkuszy nori.
Czas przygotowywania: 5min płukanie ryżu, 20min odmaczanie ryżu (w tym
czasie smażymy łososia by spokojnie wystygł), 10min gotowanie ryżu, 15min
chłodzenie ryżu (w tym czasie możemy wszystko sobie starannie pokroić), 15
minut zawijanie i krojenie (podany czas dla początkujących) razem 65 minut.
Chyba w końcu zmotywuję się do samodzielnego zrobienia sushi w domu :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :) to wykonalne! i taaaakie pyszne :)
Usuń