TRYB JASNY/CIEMNY

Szpinak doskonały? Tak, baby!

Przepyszna sałatka szpinakowa, idealny dodatek do ryby lub mięsa fot. D.Szymborska


Niektórzy wciąż mają złe wspomnienia z przedszkola albo szkolnej stołówki. Szkoda, bo szpinak jest pyszny, do tego bardzo prosty w przygotowaniu. 

To warzywo ma właściwości antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, zawiera dużo beta-karotenu, witaminy C, luteiny, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Szpinak pochodzi z Azji, jest teraz uprawiany na całym świecie, moją ulubioną „wersją” jest młody szpinak – baby.

Szpinak jest bardzo „wdzięczny” można go jeść na surowo, blanszować, zapiekać, smażyć, dusić….jednym słowem przygotowywać w niezliczonej ilości wersji….

Tutaj coś dla tych, którym zależy na dobrym smaku, ale zerkają do tabeli kaloryczności….nie ma sera, nie ma śmietany, jest odrobina masła….nie ma czosnku i też jest pysznie!

Składnik – sałatka, jako dodatek do dania głównego (dla 4 osób):


·      500g listków młodego szpinaku „baby”,
·      5 suszonych pomidorów (w oliwie lub namoczonych gdy były suche),
·      sporo świeżo tartej gałki muszkatołowej,
·      sól morska – świeżo mielona,
·      odrobina masła,
·      orzechy włoskie do posypania gotowej już sałatki.

Przygotowanie:

Dokładnie przeczytać to jest napisane na opakowaniu i albo starannie umyć i osuszyć albo od razu wrzucić szpinak na patelnię. Najlepiej używać teflonowej, dodawać szpinak partiami. To warzywo ma to do siebie, że „znika” to znaczy z dwóch wielkich torebek świeżego szpinaku uzyskamy średniej wielkości miskę sałatki….


Gdy szpinak zacznie „znikać” dodać pomidory, doprawić gałką i solą, na sam koniec smażenia dodać łyżeczkę masła, wymieszać starannie. Podawać z orzechami włoskimi.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa