Szpinak doskonały? Tak, baby!
Przepyszna sałatka szpinakowa, idealny dodatek do ryby lub mięsa fot. D.Szymborska |
Niektórzy wciąż mają złe wspomnienia z przedszkola albo szkolnej
stołówki. Szkoda, bo szpinak jest pyszny, do tego bardzo prosty w
przygotowaniu.
To warzywo ma właściwości antynowotworowe, przeciw miażdżycowe,
zawiera dużo beta-karotenu, witaminy C, luteiny, potasu, żelaza i kwasu
foliowego. Szpinak pochodzi z Azji, jest teraz uprawiany na całym świecie, moją
ulubioną „wersją” jest młody szpinak – baby.
Szpinak jest bardzo „wdzięczny” można go jeść na surowo, blanszować,
zapiekać, smażyć, dusić….jednym słowem przygotowywać w niezliczonej ilości
wersji….
Tutaj coś dla tych, którym zależy na dobrym smaku, ale zerkają do
tabeli kaloryczności….nie ma sera, nie ma śmietany, jest odrobina masła….nie ma czosnku i też jest pysznie!
Składnik – sałatka, jako dodatek do dania głównego (dla 4 osób):
·
500g listków młodego szpinaku
„baby”,
·
5 suszonych pomidorów (w oliwie
lub namoczonych gdy były suche),
·
sporo świeżo tartej gałki
muszkatołowej,
·
sól morska – świeżo mielona,
·
odrobina masła,
·
orzechy włoskie do posypania
gotowej już sałatki.
Przygotowanie:
Dokładnie przeczytać to jest napisane na opakowaniu i albo starannie
umyć i osuszyć albo od razu wrzucić szpinak na patelnię. Najlepiej używać
teflonowej, dodawać szpinak partiami. To warzywo ma to do siebie, że „znika” to
znaczy z dwóch wielkich torebek świeżego szpinaku uzyskamy średniej wielkości
miskę sałatki….
Gdy szpinak zacznie „znikać” dodać pomidory, doprawić gałką i solą, na
sam koniec smażenia dodać łyżeczkę masła, wymieszać starannie. Podawać z
orzechami włoskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz