TRYB JASNY/CIEMNY

Estragonowe klopsiki z tuńczyka z makaronem

Śliczne i smaczne! Czego chcieć więcej jak danie zawiera 85g węglowodanów? fot. D.Szymborska


Coraz więcej moich znajomych rezygnuje z mięsa, nie przechodzą od razu na wegetariańską dietę tylko zostają jaroszami czyli od czasu do czasu jedzą również ryby. Teraz w tygodniu przed maratońskim będą kluski/ryże/kasze bo to węglowodany. A właśnie węglami karmi się komórki mięśniowe, to uzupełnienie glikogenu ma pomóc w bezbolesnym i szybkim ukończeniu maratonu!

Przepis z klopsikami średnio pracochłonny, pyszny a jedna porcja to około 85g węglowodanów!

Przepis inspirowany tym, z wrześniowego Good Food Polska. Dalej nie udaje mi się zmieścić w limitach czasowych tego magazynu, przygotowanie – 20 minut, gotowanie 40 minut – czyli po godzinie w kuchni na stół wjeżdżają pyszne rybne klopsiki!

Składniki (4 porcje):


·      4 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,
·      150g bułki tartej,
·      2 jajka od wybieganych kur,
·      olej słonecznikowy do smażenia (500ml),
·      2 puszki pomidorków koktajlowych – to ważne, żeby kupić pomidorki a nie zwykłe pomidory, bo znacząco zmienia to smak dania,
·      pęczek estragonu – koniecznie świeży!,
·      sól i pieprz,
·      po 100g makaronu na porcję.

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać odcedzone mięso z tuńczyka, jajka i bułkę tartą, dodać ½ pęczka estragonu, doprawić solą i pieprzem. Uformować kuleczki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsiki aż skórka się zrumieni. Odłożyć na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na dużej patelni podsmażyć pomidorki koktajlowe z estragonem (1/2 pęczka), doprawić solą i pieprzem. Do sosu delikatnie włożyć klopsiki, gotować wszystko razem 15 minut. Ugotować zgodnie z przepisem makaron, odcedzić wymieszać z sosem. Szczypcami wyciągnąć klopsiki, nałożyć makaron z sosem do talerzy, ułożyć klopsiki (mi wyszło 20 sztuk), podawać z parmezanem.


Jedna porcja to około 600kcal, w tym 85g białka, 10g tłuszczu….

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa