Estragonowe klopsiki z tuńczyka z makaronem
Śliczne i smaczne! Czego chcieć więcej jak danie zawiera 85g węglowodanów? fot. D.Szymborska |
Coraz więcej moich znajomych rezygnuje z mięsa, nie przechodzą od razu
na wegetariańską dietę tylko zostają jaroszami czyli od czasu do czasu jedzą
również ryby. Teraz w tygodniu przed maratońskim będą kluski/ryże/kasze bo to
węglowodany. A właśnie węglami karmi się komórki mięśniowe, to uzupełnienie
glikogenu ma pomóc w bezbolesnym i szybkim ukończeniu maratonu!
Przepis z klopsikami średnio pracochłonny, pyszny a jedna porcja to
około 85g węglowodanów!
Przepis inspirowany tym, z wrześniowego Good Food Polska. Dalej nie
udaje mi się zmieścić w limitach czasowych tego magazynu, przygotowanie – 20 minut,
gotowanie 40 minut – czyli po godzinie w kuchni na stół wjeżdżają pyszne rybne
klopsiki!
Składniki (4 porcje):
·
4 puszki tuńczyka w sosie własnym
w kawałkach,
·
150g bułki tartej,
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
olej słonecznikowy do smażenia
(500ml),
·
2 puszki pomidorków koktajlowych –
to ważne, żeby kupić pomidorki a nie zwykłe pomidory, bo znacząco zmienia to
smak dania,
·
pęczek estragonu – koniecznie świeży!,
·
sól i pieprz,
·
po 100g makaronu na porcję.
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać odcedzone mięso z tuńczyka, jajka i bułkę
tartą, dodać ½ pęczka estragonu, doprawić solą i pieprzem. Uformować kuleczki.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsiki aż skórka się zrumieni. Odłożyć na
papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na dużej patelni podsmażyć
pomidorki koktajlowe z estragonem (1/2 pęczka), doprawić solą i pieprzem. Do
sosu delikatnie włożyć klopsiki, gotować wszystko razem 15 minut. Ugotować
zgodnie z przepisem makaron, odcedzić wymieszać z sosem. Szczypcami wyciągnąć
klopsiki, nałożyć makaron z sosem do talerzy, ułożyć klopsiki (mi wyszło 20
sztuk), podawać z parmezanem.
Jedna porcja to około 600kcal, w tym 85g białka, 10g tłuszczu….
Komentarze
Prześlij komentarz