TEX MEX czyli tortilla ze stekiem
Pyszny stek w pszennym placku do tego rozpływający się ostry ser i sałata lodowa....fot. D.Szymborska |
Eksperymentowanie z wrapami trwa. Tutaj propozycja dla mięsożerców, a
dokładniej stekożerców. Można połączyć kawałek krwistej wołowiny z pszenną
tortillą i meksykańskimi dodatkami – guacamole i pomidorki z szalotką i kolendrą.
To wszystko złagodzić jogurtem i pyszny obiad albo kolacja gotowe!
Co ważne przygotowanie takich wrapów nie zajmuje dużo czasu, pod
warunkiem oczywiście, że mamy gotowe tortille (albo kupne albo pieczone).
Testowaliśmy z kukurydzianymi również – wersja z glutenem jest dużo
smaczniejsza, placki się nie rozpadają, co zdarzało się w przypadku tych z mąki
kukurydzianej.
Czas przygotowania - 45 minut
Składniki (na 6 wrapów):
·
450g mięsa wołowego, tak jak w
przypadku steków to jaki kawałek mięsa będziemy smażyć ma ogromne znaczenie,
świetnie się sprawdza sezonowany antrykot, może być taki tłustszy kawałek,
steki 2cm świetnie się nadają do tego dania,
·
6 tortill pszennych,
·
2 szalotki,
·
1 awokado,
·
200g pomidorków koktajlowych,
·
duży pęczek kolendry,
·
olej do smażenia,
·
jogurt naturalny (najlepiej gęsty,
grecki) 150g,
·
papryczki jalapeno – w zależności
od tego jak ostre dania lubimy od kliku do kilkudziesięciu plasterków,
·
sałata lodowa – 6 liści –
pokrojonych wzdłuż,
·
1 papryka pokrojona w słupki,
·
200g sera cheddar,
·
300g sera gouda.
Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania wszystkich dodatków, a na sam koniec
usmażyć steki.
Ser utrzeć i wymieszać – odstawić na bok. Mięso wyciągnąć z lodówki i
pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej. Do blendera wrzucić: obrane ze
skóry awokado (musi być dojrzałe), 3 pomidorki koktajlowe, garść kolendry i 1
pokrojoną szalotkę – wszystko zmiksować i przełożyć do miseczki. Do blendera
wrzucić pomidorki koktajlowe, garść kolendry i 1 szalotkę – zmiksować i
odcedzić na sitku, przełożyć do miseczki. Jogurt przełożyć do miseczki. Sałatę
lodową pokroić, papryki również. Rozgrzać na patelni olej słonecznikowy, smażyć
steki – należy pamiętać, że nawet te najbardziej krwiste będą jeszcze
podgrzewane w opiekaczu gdy trafią do środka tortilli.
Pozwolić chwilę odpocząć mięsu, pokroić w plastry.
Na placku
ułożyć: ser, mięso, sałatę, papryki,
zawinąć starannie, opiekać przez kilka minut zmieniając ułożenie wrapu by
uzyskać ładną kratkę.
Przekroić po skosie i podawać z guacamole, jogurtem i pomidorkami.
Smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo :)
Usuń