TRYB JASNY/CIEMNY

TEX MEX czyli tortilla ze stekiem

Pyszny stek w pszennym placku do tego rozpływający się ostry ser i sałata lodowa....fot. D.Szymborska


Eksperymentowanie z wrapami trwa. Tutaj propozycja dla mięsożerców, a dokładniej stekożerców. Można połączyć kawałek krwistej wołowiny z pszenną tortillą i meksykańskimi dodatkami – guacamole i pomidorki z szalotką i kolendrą. To wszystko złagodzić jogurtem i pyszny obiad albo kolacja gotowe!

Co ważne przygotowanie takich wrapów nie zajmuje dużo czasu, pod warunkiem oczywiście, że mamy gotowe tortille (albo kupne albo pieczone). Testowaliśmy z kukurydzianymi również – wersja z glutenem jest dużo smaczniejsza, placki się nie rozpadają, co zdarzało się w przypadku tych z mąki kukurydzianej.

Czas przygotowania  - 45 minut

Składniki (na 6 wrapów):


·      450g mięsa wołowego, tak jak w przypadku steków to jaki kawałek mięsa będziemy smażyć ma ogromne znaczenie, świetnie się sprawdza sezonowany antrykot, może być taki tłustszy kawałek, steki 2cm świetnie się nadają do tego dania,
·      6 tortill pszennych,
·      2 szalotki,
·      1 awokado,
·      200g pomidorków koktajlowych,
·      duży pęczek kolendry,
·      olej do smażenia,
·      jogurt naturalny (najlepiej gęsty, grecki) 150g,
·      papryczki jalapeno – w zależności od tego jak ostre dania lubimy od kliku do kilkudziesięciu plasterków,
·      sałata lodowa – 6 liści – pokrojonych wzdłuż,
·      1 papryka pokrojona w słupki,
·      200g sera cheddar,
·      300g sera gouda.

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od przygotowania wszystkich dodatków, a na sam koniec usmażyć steki.

Ser utrzeć i wymieszać – odstawić na bok. Mięso wyciągnąć z lodówki i pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej. Do blendera wrzucić: obrane ze skóry awokado (musi być dojrzałe), 3 pomidorki koktajlowe, garść kolendry i 1 pokrojoną szalotkę – wszystko zmiksować i przełożyć do miseczki. Do blendera wrzucić pomidorki koktajlowe, garść kolendry i 1 szalotkę – zmiksować i odcedzić na sitku, przełożyć do miseczki. Jogurt przełożyć do miseczki. Sałatę lodową pokroić, papryki również. Rozgrzać na patelni olej słonecznikowy, smażyć steki – należy pamiętać, że nawet te najbardziej krwiste będą jeszcze podgrzewane w opiekaczu gdy trafią do środka tortilli.

Pozwolić chwilę odpocząć mięsu, pokroić w plastry. 

Na placku ułożyć:  ser, mięso, sałatę, papryki, zawinąć starannie, opiekać przez kilka minut zmieniając ułożenie wrapu by uzyskać ładną kratkę.

Przekroić po skosie i podawać z guacamole, jogurtem i pomidorkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa