TRYB JASNY/CIEMNY

Summer Rolls – bezglutenowa alternatywa dla kanapek

Kurczak, serek, papryka i dużo tajskiej, siekanej bazylii a wszystko w papierze ryżowym fot. D.Szymborska


Pewno, że już robiłam, ale zapomniałam jakie to dobre! 

Summer Rolls czyli kanapki zawijane w papier ryżowy. Przypomniałam sobie jak bardzo je lubię w Berlinie zajadając się rolką z: tofu, makaronem ryżowym, kolendrą, marchewką i czymś jeszcze czego nie zidentyfikowałam… (o Thai Parku TUTAJ)

Przygotowanie o sekundy dłuższe niż zrobienie zwykłej kanapki, bezglutenowe, proste i nie ma zapychania się chlebem bo tak naprawdę jemy wszystko to co ułożylibyśmy na kanapce tyle, że bez chleba!

Papier ryżowy jest prosty „w obsłudze”, wystarczy go przez moment namoczyć w zimnej wodzie i tyle. 

Summer Rolls dają nieskończoną możliwość –tak jak kanapki, mogą być wegańskie, wegetariańskie i bardzo mięsne.

Składniki (tych ze zdjęcia) – 3 sztuki (bo więcej dodatków nie miałam w lodówce):


·      3 arkusze papieru ryżowego,
·      ½ papryki czerwonej, pokrojonej w wąskie słupki,
·      1 filet z piersi wybieganego kurczaka, zgrillowany a wcześniej marynowany w ziołach i przyprawach, również pokrojony w cienkie plasterki,
·      serek do smarowania (3 łyżki),
·      tajska bazylia – garść.

Przygotowanie:


Przygotować sobie wszystkie składniki, które zamierzamy zapakować do rolki. Zrobić miejsce na desce/blacie, wytrzeć ją do sucha – tam będziemy zawijać rolki. Do głębokiego talerza nalać wody. Namoczyć z dwóch stron papier, ułożyć na desce, na środku umieścić składniki, zawinąć – najpierw lewa, prawa strona, potem zrobić rolkę. Ułożyć na suchym talerzyku albo zapakować do śniadaniówki i szpanować w szkole czy pracy! Warto jeść maczając w sosie…może być sojowy, może być słodko kwaśny…..

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa