Summer Rolls – bezglutenowa alternatywa dla kanapek
Kurczak, serek, papryka i dużo tajskiej, siekanej bazylii a wszystko w papierze ryżowym fot. D.Szymborska |
Pewno, że już robiłam, ale zapomniałam jakie to dobre!
Summer Rolls
czyli kanapki zawijane w papier ryżowy. Przypomniałam sobie jak bardzo je lubię
w Berlinie zajadając się rolką z: tofu, makaronem ryżowym, kolendrą, marchewką
i czymś jeszcze czego nie zidentyfikowałam… (o Thai Parku TUTAJ)
Przygotowanie o sekundy dłuższe niż zrobienie zwykłej kanapki,
bezglutenowe, proste i nie ma zapychania się chlebem bo tak naprawdę jemy
wszystko to co ułożylibyśmy na kanapce tyle, że bez chleba!
Papier ryżowy jest prosty „w obsłudze”, wystarczy go przez moment
namoczyć w zimnej wodzie i tyle.
Summer Rolls dają nieskończoną możliwość –tak jak
kanapki, mogą być wegańskie, wegetariańskie i bardzo mięsne.
Składniki (tych ze zdjęcia) – 3 sztuki (bo więcej dodatków nie miałam w
lodówce):
·
3 arkusze papieru ryżowego,
·
½ papryki czerwonej, pokrojonej w
wąskie słupki,
·
1 filet z piersi wybieganego
kurczaka, zgrillowany a wcześniej marynowany w ziołach i przyprawach, również pokrojony
w cienkie plasterki,
·
serek do smarowania (3 łyżki),
·
tajska bazylia – garść.
Przygotowanie:
Przygotować sobie wszystkie składniki, które zamierzamy zapakować do
rolki. Zrobić miejsce na desce/blacie, wytrzeć ją do sucha – tam będziemy zawijać
rolki. Do głębokiego talerza nalać wody. Namoczyć z dwóch stron papier, ułożyć
na desce, na środku umieścić składniki, zawinąć – najpierw lewa, prawa strona,
potem zrobić rolkę. Ułożyć na suchym talerzyku albo zapakować do śniadaniówki i
szpanować w szkole czy pracy! Warto jeść maczając w sosie…może być sojowy, może
być słodko kwaśny…..
Komentarze
Prześlij komentarz