24 września 2016

Zdrowe słodkości na każdą porę dnia – recenzja książki

Takie smaczne zdjęcia kuszą....nie wszystko trzeba piec....


Jak jest rozdział podwieczorek to musi być dobrze! Od tego zaczęłam lekturę nowej książki kucharskiej…. Katarzyna Maciejko-Zielińska przygotowała 100 przepisów – jeżeli nie pomyliłam się licząc w spisie treści, wszystkie są słodkie, ale nie w cukrowy, zwyczajny sposób.

Deserów prawie nie przygotowuję, zdarza się galaretka (ostatnio często, bo prosta, zawsze się udaje i można dodać sezonowe owoce), czasem jakieś ciastka/batony owsiane. Tym bardziej byłam ciekawa zdrowych pomysłów na desery. Ich zdrowość polega na zastąpieniu białego cukru syropem z agawy, miodem czy cukrem z brzozowym. Tłuszcz autorka zastępuje jogurtem, olejem kokosowym, użyciem awokado czy mielonym twarogiem.


Część z przepisów to szybkie w przygotowaniu koktajle, inne wymagają spędzenia dłuższego czasu w kuchni. Podobają mi się oznaczenia – ikonografika – czy danie zawiera gluten, jajka czy mleko – to wygodne, szczególnie, gdy po książkę sięga osoba na diecie z wykluczeniami.

Szkoda, że nie ma podanej ilości kalorii, albo może jest to normalne w przypadku deserów? Bo bez białego cukru i masła i tak potrafią zawierać sporo kalorii. Pomimo wszystko wolę wiedzieć co jem, albo co przygotowuję. Autorka podaje, zamienniki (np. mleko roślina na krowie i odwrotnie) więc może dlatego zrezygnowała z podawania dokładnego składu. Zaletą jest wyliczenie ilości porcji, Katarzyna Maciejko-Zielińska bierze pod uwagę żarłoków i słodkościowych niejadków – są duże i małe porcje! Przydatne są też informacje ile ciasteczek powstaje z podanej listy produktów.

Zaznaczyłam kilka przepisów, które chciałabym wypróbować. Bardzo lubię podwieczorki i drugie śniadania i zdecydowanie za rzadko je jem. Pora to zmienić, a takie zdrowsze słodycze to dobre rozwiązanie.

Książka dobra do początkujących kucharzy, tych, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w gotowaniu, lub dla tych, którym zależy na podmiance niezdrowych składników na te troszkę lepsze.


Zdrowe słodkości na każdą porę dnia, Katarzyna Maciejko-Zielińska, Wydawnictwo samo-sedno, Warszawa 2016

2 komentarze:

  1. O super, że to książka dla początkujących bo szukałam takiej :))
    Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie:
    onlymomcanjudge.blogspot.com
    ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz, kolejne z linkiem - reklamą będą kasowane :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa