Paella Valenciana przepis dla 30 osób
Pyszne, hiszpańskie danie fot. D.Szymborska |
Wczoraj przy okazji XII Wystawy Win Hiszpańskich w Polsce miałam
przyjemność uczestniczyć w warsztatach poświęconych tradycji przygotowywania
paelli. Na tapecie a bardziej na wielkiej patelni powstawała Paella Valenciana.
Gotował Szef Jose z warszawskie La Iberica (o tapasach z tej restauracji
pisałam kilka miesięcy temu – pysznie było klik TUTAJ).
Najbardziej podobało mi się zdanie, że to „nie paella czeka na gości
tylko goście na paellę”, dokładnie tak jest, ogrzewanie tego dania przynosi
mizerny efekt, a całą przyjemnością jest nakładanie (dokładek też) z wielkiej
patelni, wspólne jedzenie.
Bardzo lubię paellę i jest to danie, które jemy stosunkowo często, z
reguły w weekend bo jednak wymaga chwili w kuchni, a do tego, tutaj w 100%
zgadzam się z Jose potrzeba rodzinnej atmosfery by się nią nacieszyć. Moja
ulubiona wersja odbiega od tej klasycznej z Walencji. Co nie zmienia faktu, że
świetne dodatki tworzą bardzo smaczne danie.
Tym razem przepis na 30 małych porcji, bo taką paellę ugotował w czasie
warsztatów Jose.
Składniki:
Bardzo lubię paellę, wersja z Walencji też jest smaczna, choć ja wolę "con todo" czyli z wariacją na temat dodatków...fot. D.Szymborska |
·
1 i ½ kg ryżu – tutaj bardzo ważny
jest rodzaj – najlepiej hiszpański - Bomba
·
4 litry rosołu – tutaj Jose użył
rosołu gotowanego na kościach króliczych, kurzych z dodatkiem kości po szynce
Iberico,
·
tuszka królika pokrojona w małe
kawałki (z kośćmi),
·
20 nóg z kurczka, pokrojonych w
kawałki (z kośćmi),
·
dwie duże szczypty szafranu,
·
kilka łyżek słodkiej papryki
(lekko podwędzanej),
·
0.5kg fasoli Jaś (ugotowanej),
·
0.5kg fasolki zielonej szparagowej
(surowej),
·
0.5kg fasoli mamut (surowej),
·
6 pomidorów obranych ze skórki
pokrojonych w kostkę,
·
2 cebule posiekane,
·
kilka gałązek rozmarynu,
·
oliwa do smażenia i sól do
doprawienia,
·
pieczona papryka do dekoracji
(0.3kg).
Przygotowanie:
Na pierwszym planie oliwa w ketchupowym opakowaniu! fot. D.Szymborska |
Bez wielkiej, o średnicy metra specjalnej patelni niestety można
zapomnieć o przygotowaniu takiej wielkiej paelli. Do tego potrzebny jest
specjalny palnik. Dla potrzeb domowych można podzielić ilości przez 5 i użyć
dużej patelni i gotować na normalnej kuchence. Ważne jest to, żeby patelni nie
podgrzewać punktowo tylko, w miarę możliwości na całej powierzchni.
Na oliwie podsmażyć mięso, aż będzie gotowe. Dodać pomidory i cebulę,
doprawić papryką, smażyć chwilę. Dodać szafran. Następnie powoli wlać rosół,
poczekać aż się zagotuje i dodać ryż, wymieszać raz i starannie potem
ewentualnie potrząsać patelnią. Dodać trzy rodzaje fasoli, ułożyć rozmaryn i
gotować do czasu aż ryż wchłonie rosół. Wyłączyć gaz i odczekać 3 do 5 minut
przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz