Limoncello – zrób w domu!
Po lewej skórki po nocnym namaczaniu w wodzie, po prawej 1l domowego limoncello fot. D.Szymborska |
Nie każdy biegnie w tą albo za dwie niedziele maraton. A jak nie
biegnie to może być trochę zmęczony tekstami o królewskim dystansie. To może taka osoba zrobi sobie pyszny, domowy likier?
Moja wersja jest mało
alkoholowa.
Nie piję mocnych alkoholi, a w sierpniu przy okazji wesela
dostaliśmy i ciasta i wódkę. Ciasta zniknęły a wódka została. Był plan na
szwedzką tartę ze śmietaną i wódką ale to bardzo ciężkie danie, a że teraz
śliczne cytryny….
Zatem limoncello! Domowe smakuje najlepiej! Bardzo lubię to,
że w różnych restauracjach, knajpkach we Włoszech każdy likier jest troszkę
inny, niektóre są jak dla mnie zbyt mocne, dominuje w nich smak wódki czy
spirytusu, inne - te wolę są słabsze i bardziej aromatyczne.
Wyższość
limoncello nad nalewką jest taka, że wystarczą 2 dni żeby mieć gotowy likier,
oczywiście lepiej „dać mu więcej czasu”, ale i taki „świeży” jest już smaczny!
By uzyskać 1 litr likieru użyłam wódki weselnej – 0.5l i 0.5l cytrynowej wody.
Kolor śliczny, smak
świetny, nic tylko po włoskim makaronie zaserwować kieliszek schłodzonego
domowego limoncello….
Składniki (1l likieru):
·
10 ładnych cytryn,
·
0.5l wódki,
·
0.5kg cukru,
·
0.7l wody.
Przygotowanie:
Cytryny zamoczyć we wrzątku, bardzo starannie umyć szczoteczką skórkę,
pozbyć wosku i innych chemicznych oprysków, im bardziej ekologiczne cytryny tym
lepiej. Obrać owoce ze skórki. Zalać skórki 1l wody. Włożyć do lodówki na noc.
Przecedzić. Skórki włożyć do garnka, zalać 0.7l wody i wsypać 0.5kg cukru.
Gotować na małym ogniu mieszając. Poczekać aż woda odparuje i zostanie 0.5l.
Przecedzić, wymieszać cukrowo cytrynową wodę z wódką i wstawić do lodówki do
schłodzenia. Można pić od razu, albo poczekać kilka dni wtedy domowy likier
smakuje jeszcze lepiej!
U mnie stoi i robi się meloncello ;)
OdpowiedzUsuńciekawe :) jak je przygotowujesz?
UsuńAle to uzywac tylko skorek z cytryny a nie cytryn? Bezsensu dla mnie
OdpowiedzUsuńnie marte się sok z cytryn przydał się do zrobienia lemoniady - nic się nie zmarnowało :)
UsuńUzywasz samych skorek z cytryny, a nie całych cytryn? Dziwne, dziwne
OdpowiedzUsuńa Ty jaki masz przepis? mój zadziałał świetnie, ale jak są lepsze to z przyjemnością sprawdzę i zrobię kolejną butelkę....ale to chyba będzie na prezenty, bo ta to długo postoi w lodówce :)
UsuńRobie wg tego przepisu:
Usuńhttp://gotuj.skutecznie.tv/2014/01/domowa-nalewka-z-cytryn-jak-limoncello/
myślę, że nasze likiery różnią się smakiem, ale który jest lepszy to nie wiadomo :) grunt, że nam smakuje, prawda? :)
Usuń