TRYB JASNY/CIEMNY

Pad thai z wieprzowiną i krewetkami

Pyszne, śliczne ale też kaloryczne orientalne danie, łatwe do przygotowania fot. D.Szymborska


Znacie takie cieniutkie książeczki kucharskie, przecenione na 2 czy 3 złote w supermarketach? To ja taką dostałam w prezencie z konkretną prośbą – strona 33. To proszę – nawet ładniej wyglądało niż na książkowym obrazku. Tytuł książeczki „I Cook. Prawn”, w polskiej wersji: „Szybko i smacznie krewetki”.

Nie byłabym sobą gdybym ni zmodyfikowała przepisu, moim zdaniem na wyszło smacznie a biorąc pod uwagę ilość dokładek to może nawet bardzo smacznie….

Składniki (5 porcji):


·      400g makaronu ryżowego – należy ugotować według instrukcji na opakowaniu,
·      4 łyżki oleju arachidowego (ważne, żeby używać tego właśnie oleju!),
·      2 szalotki – posiekane,
·      300g mięsa wieprzowego (ja użyłam karkówki) pokrojonej w cienkie słupki,
·      2 łyżki sosu rybnego,
·      1 łyżeczka cukru,
·      sok z 1 limonki,
·      2 łyżki sosu sojowego,
·      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
·      po 7 krewetek na porcję – koniecznie szare, czyli surowe!
·      Kolendra – duży pęczek – pocięta nożyczkami, warto zostawić kilka listków do przybrania dania,
·      150g orzeszków ziemnych – uprażonych,
·      puszka kiełków fasoli (odcedzić, przelać wodą),
·      2 limonki do pokrojenia w ćwiartki.

Przygotowanie:


Makaron ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, skropić olejem sezamowym i odstawić na bok. Rozgrzać na patelni (woku) olej arachidowy, smażyć przez chwilę szalotkę, dodać mięso. Smażyć przez 5 minut. Wymieszać: sos rybny, sojowy, koncentrat, cukier i sok z limonki. Do mięsa dodać makaron – warto go porozdzielać rękami, jeżeli zdążył się skleić. Wymieszać z sosem, dodać kolendrę i kiełki. Na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oleju arachidowego, ułożyć krewetki i smażyć aż będą różowe! Podawać z orzeszkami, sokiem z limonki i kolendrą do dekoracji. Jedna porcja to około 500kcal w tym 22 do 25g tłuszczu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa