Pad thai z wieprzowiną i krewetkami
Pyszne, śliczne ale też kaloryczne orientalne danie, łatwe do przygotowania fot. D.Szymborska |
Znacie takie cieniutkie książeczki kucharskie, przecenione na 2 czy 3
złote w supermarketach? To ja taką dostałam w prezencie z konkretną prośbą –
strona 33. To proszę – nawet ładniej wyglądało niż na książkowym obrazku. Tytuł
książeczki „I Cook. Prawn”, w polskiej wersji: „Szybko i smacznie krewetki”.
Nie byłabym sobą gdybym ni zmodyfikowała przepisu, moim zdaniem na
wyszło smacznie a biorąc pod uwagę ilość dokładek to może nawet bardzo
smacznie….
Składniki (5 porcji):
·
400g makaronu ryżowego – należy
ugotować według instrukcji na opakowaniu,
·
4 łyżki oleju arachidowego (ważne,
żeby używać tego właśnie oleju!),
·
2 szalotki – posiekane,
·
300g mięsa wieprzowego (ja użyłam
karkówki) pokrojonej w cienkie słupki,
·
2 łyżki sosu rybnego,
·
1 łyżeczka cukru,
·
sok z 1 limonki,
·
2 łyżki sosu sojowego,
·
2 łyżeczki koncentratu
pomidorowego,
·
po 7 krewetek na porcję –
koniecznie szare, czyli surowe!
·
Kolendra – duży pęczek – pocięta
nożyczkami, warto zostawić kilka listków do przybrania dania,
·
150g orzeszków ziemnych –
uprażonych,
·
puszka kiełków fasoli (odcedzić,
przelać wodą),
·
2 limonki do pokrojenia w
ćwiartki.
Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, skropić olejem
sezamowym i odstawić na bok. Rozgrzać na patelni (woku) olej arachidowy, smażyć
przez chwilę szalotkę, dodać mięso. Smażyć przez 5 minut. Wymieszać: sos rybny,
sojowy, koncentrat, cukier i sok z limonki. Do mięsa dodać makaron – warto go
porozdzielać rękami, jeżeli zdążył się skleić. Wymieszać z sosem, dodać
kolendrę i kiełki. Na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oleju arachidowego,
ułożyć krewetki i smażyć aż będą różowe! Podawać z orzeszkami, sokiem z limonki
i kolendrą do dekoracji. Jedna porcja to około 500kcal w tym 22 do 25g
tłuszczu.
Uwielbiam krewetki ;) coś zdecydowanie dla mnie
OdpowiedzUsuń