TRYB JASNY/CIEMNY

Fit kolacja – smaczna!

Najprościej najsmaczniej - kurczak i sałatka fot. D.Szymborska


Roztrenowanie było super. Bez stresu, bez zmęczenia. Odpoczęłam. Przytyłam. To teraz się człowiek dietuje. Nie jakoś okrutnie bo jak wracam do reżimu treningowego to potrzebuję energii to potrzebuję kalorii, które będę mogła spalić, nie tylko z własnych zapasów.

Najprostszym i najszybszym sposobem do powrotu do wagi startowej jest bezgluten. Proszę bardzo, wiem, że to nie jest zbyt trudne do tego łatwe więc…dziś grillowany kurczak z sałatką. Och, jak to beznadziejnie brzmi, ale na szczęście może być smacznie. Kurczak – filet z piersi wybieganego kurczęcia marynowany ponad 24 godziny w oliwie i ziołach, sałatka z eko warzyw – to razem może dobrze smakować!

Do tego czas przygotowania kolacji to 20 minut – nieźle nie? Jak na kogoś głodnego (bo to do siebie ma ograniczanie jedzenia) to ważne, wiedzieć, w jakim czasie można dostarczyć kalorii żołądkowi.

Składniki (2 porcje – bo nie warto robić jednej, można też zjeść na zimno….):



·      1 podwójny filet z piersi kurczaka (wybieganego, bez antybiotyków, karmionego kukurydzą bez GMO – niepotrzebne skreślić) marynowany przez minimum 48h w oliwi i ziołach,
·      1 ogórek (długi) pokrojony w kostkę,
·      3 pomidory obrane ze skórki, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę,
·      1 papryka – bez gniazda z pestkami pokrojona w kostkę,
·      garść zielonych oliwek,
·      150g fety (nie typu feta ale fety!),
·      sól, pieprz i zatar,
·      oliwa.

Przygotowanie:


Składniki sałatki wymieszać z oliwą i przyprawami. Odstawić na bok. Rozgrzać patelnię grillową. Filet z kurczaka grillować przez 5 minut z jednej strony 5 z drugiej i potem jeszcze po minucie na stronę. Jeżeli filet jest bardzo gruby zwiększyć czas grillowania. Podawać z sałatką, bez innych dodatków bo to ma być dietetyczne danie!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa