Fit kolacja – smaczna!
Najprościej najsmaczniej - kurczak i sałatka fot. D.Szymborska |
Roztrenowanie było super. Bez stresu, bez zmęczenia. Odpoczęłam.
Przytyłam. To teraz się człowiek dietuje. Nie jakoś okrutnie bo jak wracam do
reżimu treningowego to potrzebuję energii to potrzebuję kalorii, które będę
mogła spalić, nie tylko z własnych zapasów.
Najprostszym i najszybszym sposobem do powrotu do wagi startowej jest
bezgluten. Proszę bardzo, wiem, że to nie jest zbyt trudne do tego łatwe
więc…dziś grillowany kurczak z sałatką. Och, jak to beznadziejnie brzmi, ale na
szczęście może być smacznie. Kurczak – filet z piersi wybieganego kurczęcia
marynowany ponad 24 godziny w oliwie i ziołach, sałatka z eko warzyw – to razem
może dobrze smakować!
Do tego czas przygotowania kolacji to 20 minut – nieźle nie? Jak na
kogoś głodnego (bo to do siebie ma ograniczanie jedzenia) to ważne, wiedzieć, w
jakim czasie można dostarczyć kalorii żołądkowi.
Składniki (2 porcje – bo nie warto robić jednej, można też zjeść na
zimno….):
·
1 podwójny filet z piersi kurczaka
(wybieganego, bez antybiotyków, karmionego kukurydzą bez GMO – niepotrzebne
skreślić) marynowany przez minimum 48h w oliwi i ziołach,
·
1 ogórek (długi) pokrojony w
kostkę,
·
3 pomidory obrane ze skórki,
pozbawione pestek i pokrojone w kostkę,
·
1 papryka – bez gniazda z pestkami
pokrojona w kostkę,
·
garść zielonych oliwek,
·
150g fety (nie typu feta ale
fety!),
·
sól, pieprz i zatar,
·
oliwa.
Przygotowanie:
Składniki sałatki wymieszać z oliwą i przyprawami. Odstawić na bok.
Rozgrzać patelnię grillową. Filet z kurczaka grillować przez 5 minut z jednej
strony 5 z drugiej i potem jeszcze po minucie na stronę. Jeżeli filet jest
bardzo gruby zwiększyć czas grillowania. Podawać z sałatką, bez innych dodatków
bo to ma być dietetyczne danie!
Komentarze
Prześlij komentarz