Mięso kraba z kaszą bulgur i pomidorkami cherry
Pyszne danie, jak ktoś się zastanawia jak smakuje mięso kraba to niech sobie wyobrazi esencję paluszków krabowych fot. D.Szymborska |
Staram się nie robić impulsywnych zakupów, chodzę z listą po sklepie,
do koszyka trafia tylko to co jest potrzebne, aż do czasu gdy….no właśnie
zobaczę coś co „zawsze chciałam spróbować”. W lodówce stoi słoik łubinu –
jadłam raz i jeszcze nie znalazłam przepisu jak podać ten portugalski przysmak.
Do niedawna stała jeszcze puszka z mięsem kraba. Nie pamiętam, czy była jakaś
promocja czy marzyłam o wymyślnej krabowej sałatce…w każdym razie termin
ważności mięsa się zbliżał.
Z Good Food Polska znalazłam ciekawy przepis na przygotowanie mięsa
krabowego z makaronem. Zrobiłam kilka podmianek i….ohh jakie to było pyszne!
Dla wszystkich, którzy wcześniej nie przygotowywali dań z mięsa
krabowego z puszki, ważna informacja – w puszce jest mięso rozdrobione i
kawałki mięsa z krabowych szczypców. Piszę o tym dlatego, że w przepisie było x
gramów mięsa rozdrobionego i y misa w kawałku – zastanawiałam się co zrobić,
dopóki nie otworzyłam puszki! Wszystko było tak jak w przepisie, widocznie to
standard w kwestii puszek z mięsem kraba, albo ja miałam tyle szczęścia.
Przygotowanie – 30 minut, przy założeniu, że mamy 2l bulionu
warzywnego.
Składniki (4 porcje):
Wszystkie składniki do pysznego dania fot. D.Szymborska |
·
Puszka mięsa z kraba,
·
Puszka pomidorków cherry – to ważne,
żeby to były małe pomidorki a nie zwykłe czy krojone,
·
Śmietana – ja użyłam 32% w
kubeczku (czyli nie słodkiej) – 4 łyżki,
·
2 szalotki,
·
2 papryczki ramiro pokrojone w
plasterki,
·
natka pietruszki,
·
sól i pieprz,
·
oliwa i ewentualnie masło do
podgrzania kaszy,
·
2 litry bulionu warzywnego,
·
po 80g kaszy bulgur na osobę, lub
makaron.
Przygotowanie:
Doprowadzić rosół warzywny do wrzenia, ugotować kaszę bulgur. Zawsze
można ją podgrzać na patelni teflonowej. Mięso z kraba podzielić – kawałki
odłożyć, rozdrobione odcedzić. Pomidorki koktajlowe przelać na sitko, nie
wylewać sosu tylko zostawić do gotowania. Szalotki pokroić w półplasterki.
Papryczki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotki,
dodać paprykę, smażyć chwilę. Wlać sos z pomidorków, doprawić solą i pieprzem,
dodać rozdrobione mięso z kraba. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Dodać
śmietanę, wymieszać, poczekać aż będzie wrzało, zmniejszyć „ogień” dodać
pomidorki i kawałki mięsa kraba, poczekać aż pomidorki będą gorące, podawać z siekaną
natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz