TRYB JASNY/CIEMNY

5 RÓŻNYCH obiadów ugotowanych za jednym razem

Owszem ilośći hurtowe ale dzięki temu mam bazę do 5 obiadów! fot. D.Szymborska


Super byłoby mieć tyle czasu, żeby najpierw długo przeglądać książki, gazetki, Internet, potem wybierać TEN przepis, następnie kupować najwyższej jakości produkty – odwiedzając bazarki, rzeźnika, rolnika…a potem gotować, z uśmiechem stać kilka godzin przy kuchni, po to by następnego dnia zacząć przeglądać książki, gazetki….

Trzeba czas dobrze wykorzystywać, jedne zakupy, 2 godziny w kuchni i baza do:

·      Enchiladas – przygotowanie plus 5 minut zawijania i 30 minut pieczenia,
·      Lasagne – przygotowanie plus 15 minut i 20 minut pieczenia,
·      Wrapy – przygotowanie plus 5 minut i 5 minut zapiekania,
·      Szakszuka – przygotowanie plus 2 minuty i 5 minut smażenia,
·      Makaron – przygotowanie 0 – podgrzanie w czasie gotowania makaronu.

Za jednym razem przygotowuję dwa podobne sosy, które można zamrozić poporcjowane w pudełeczkach, dzięki temu nie trzeba jeść ich jeden po drugim. Oszczędność czasu olbrzymia, radość z rozmrażania bezcenna!

Na dwie patelnie gotuję sos meksykański i sos włoski. Ten pierwszy posłuży do enchiladas i do wrapów, ten drugi do lasagne i szakszuki.

Składniki – sos meksykański (8 enchiladas, 4 wrapy):


·      750g mięsa mielonego z udźca indyka,
·      puszka kukurydzy,
·      puszka fasoli czerwonej,
·      2 łodygi selera naciowego (pokrojone),
·      1 i ½ cebuli czerwonej pokrojonej w piórka,
·      garść papryczek jalapeno – posiekanych,
·      słodka papryka bardzo drobno pokrojona,
·      2 puszki pomidorów,
·      pęczek kolendry,
·      pieprz, sól, kumin.

Składniki – sos włoski (1 lasadne, 3 szakszuki, 3 porcje makaronu z sosem):

·      750g mięsa mielonego z udźca indyka,
·      garść zielonych oliwek,
·      2 łodygi selera naciowego (pokrojone),
·      1 i ½ cebuli czerwonej pokrojonej w piórka,
·      świeże zioła – oregano, tymianek, bazylia,
·      250ml czerwonego wytrawnego wina,
·      dwie marchewki pokrojone w pół talarki.

Przygotowanie:

Na dwóch patelniach na oliwie zeszklić cebulę. Do sosu meksykańskiego dodać seler naciowy, papryki. Smażyć dalej. Do sosu włoskiego dodać marchewkę i oliwki, smażyć dalej. Przełożyć warzywa do oddzielnych miseczek. Wytrzeć patelnie, usmażyć mięso, gdy zmieni kolor doprawić pieprzem i solą. Starannie wymieszać. Dodać warzywa. Po chwili dodać zioła i bardzo starannie wymieszać. Wlać sos pomidorowy do obydwu sosów. Dodać wino do włoskiego i kukurydzę z fasolą do meksykańskiego. Wszystko starannie wymieszać. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować minimum 1.5 godziny.

Gdy wystygnie sos przełożyć do plastikowych pojemników lub woreczków – opisać i zamrozić – 5 różnych obiadów będzie czekać w zamrażalniku na moment naszego braku czasu…..


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa