5 RÓŻNYCH obiadów ugotowanych za jednym razem
Owszem ilośći hurtowe ale dzięki temu mam bazę do 5 obiadów! fot. D.Szymborska |
Super byłoby mieć tyle czasu, żeby najpierw długo przeglądać książki,
gazetki, Internet, potem wybierać TEN przepis, następnie kupować najwyższej
jakości produkty – odwiedzając bazarki, rzeźnika, rolnika…a potem gotować, z
uśmiechem stać kilka godzin przy kuchni, po to by następnego dnia zacząć
przeglądać książki, gazetki….
Trzeba czas dobrze wykorzystywać, jedne zakupy, 2 godziny w kuchni i
baza do:
·
Lasagne – przygotowanie plus 15 minut i 20
minut pieczenia,
·
Wrapy – przygotowanie plus 5 minut i 5 minut
zapiekania,
Za jednym razem przygotowuję dwa podobne sosy, które można zamrozić
poporcjowane w pudełeczkach, dzięki temu nie trzeba jeść ich jeden po drugim.
Oszczędność czasu olbrzymia, radość z rozmrażania bezcenna!
Na dwie patelnie gotuję sos meksykański i sos włoski. Ten pierwszy
posłuży do enchiladas i do wrapów, ten drugi do lasagne i szakszuki.
Składniki – sos meksykański (8 enchiladas, 4 wrapy):
·
750g mięsa mielonego z udźca
indyka,
·
puszka kukurydzy,
·
puszka fasoli czerwonej,
·
2 łodygi selera naciowego (pokrojone),
·
1 i ½ cebuli czerwonej pokrojonej
w piórka,
·
garść papryczek jalapeno – posiekanych,
·
słodka papryka bardzo drobno
pokrojona,
·
2 puszki pomidorów,
·
pęczek kolendry,
·
pieprz, sól, kumin.
Składniki – sos włoski (1 lasadne, 3 szakszuki, 3 porcje makaronu z
sosem):
·
750g mięsa mielonego z udźca
indyka,
·
garść zielonych oliwek,
·
2 łodygi selera naciowego (pokrojone),
·
1 i ½ cebuli czerwonej pokrojonej
w piórka,
·
świeże zioła – oregano, tymianek,
bazylia,
·
250ml czerwonego wytrawnego wina,
·
dwie marchewki pokrojone w pół talarki.
Przygotowanie:
Na dwóch patelniach na oliwie zeszklić cebulę. Do sosu meksykańskiego
dodać seler naciowy, papryki. Smażyć dalej. Do sosu włoskiego dodać marchewkę i
oliwki, smażyć dalej. Przełożyć warzywa do oddzielnych miseczek. Wytrzeć
patelnie, usmażyć mięso, gdy zmieni kolor doprawić pieprzem i solą. Starannie
wymieszać. Dodać warzywa. Po chwili dodać zioła i bardzo starannie wymieszać.
Wlać sos pomidorowy do obydwu sosów. Dodać wino do włoskiego i kukurydzę z
fasolą do meksykańskiego. Wszystko starannie wymieszać. Zmniejszyć ogień i pod
przykryciem gotować minimum 1.5 godziny.
Gdy wystygnie sos przełożyć do plastikowych pojemników lub woreczków –
opisać i zamrozić – 5 różnych obiadów będzie czekać w zamrażalniku na moment
naszego braku czasu…..
Komentarze
Prześlij komentarz