ABC Gotowania dla Sportowców - makaron z mulami
Pyszne węglowodany z morskim białkiem fot. D.Szymborska |
Białe wino + czosnek + pietruszka + mule + makaron = pyszna kolacja
Co ważne jest tak prosta jak to równanie. Ważne jest, żeby mule były
dobrej jakości, czosnek świeży, pietruszka najlepiej gruntowa – czyli taka,
która smakuje pietruszką do tego wino białe i wytrawne koniecznie! Dzięki takim
składnikom danie uda się na 100%!
Tak, tak wino tutaj pasuje, wino tutaj nie przeszkadza, bo…się je
odparowuje! Aromat zostaje, a alkohol znika!
Jeżeli chcemy by danie było bardziej kaloryczne warto makaron z sosem
posypać parmezanem.
Czas przygotowania – 30 minut – taki rzeczywisty, który spędzimy w
kuchni! Stopień zaawansowania w gotowaniu – nie wymagany – jednym słowem
przepis dla każdego głodnego sportowca, który ma w domu 2 garnki i sitko!
Składniki (4 porcje):
Uwielbiam smak tego dania...fot. D.Szymborska |
·
400g makaronu (wersja duże porcje,
lub 300g – wersja małe porcje),
·
½ główki czosnku,
·
oliwa do smażenia (3 łyżki),
·
250ml wytrawnego białego wina,
·
400g muli (mrożonych),
·
½ pęczka pietruszki lub cały jak
taka drobno listkowa jest,
·
sól i pieprz, ewentualnie, jak
ktoś lubi ostre smaki to płatki suszonego chili.
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania makaronu, posolić. W drugim garnku na oliwi podsmażyć
czosnek, dodać zamrożone mule, pietruszkę i wino. Często mieszać i poczekać aż
wino się zredukuje. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
odcedzić, wymieszać z sosem, podawać z parmezanem i płatkami chili – wersja ostra.
Dzięki temu, że czosnek jest wcześniej przesmażony jego smak nie
zostaje w buzi, wino doda aromatu a danie będzie smaczną porcją węglowodanów z
białkiem z muli!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńkomentarze z linkami są kasowane :(
OdpowiedzUsuń