TRYB JASNY/CIEMNY

Rozgrzewający obiad z kalerosse czyli z brukselko jarmużem – bezglutenowy!

Proste w przygotowaniu, świetne w smaku i co ważne w taką pogodę - rozgrzewające danie! fot. D.Szymborska


Ciepło nie jest. Wiadomo, że zima, ale ostatnie tygodnie przyzwyczaiły mnie do małego chłodu a nie dużego mrozu.

Trzeba się rozgrzać. Wiadomo, że najlepsze i najskuteczniejsze są kasze, białko zwierzęce i odpowiednio dobrane warzywa. Jednym słowem ma być zdrowo i smacznie.

Szybki obiad, jutro otwierają sklepy a kalerosse już powoli przestaje być nowością. Czyli nic tylko gotować.  Kalerosse to połączenie (bez miszmaszu genetycznego, tylko przez krzyżowanie nasion/roślin) jarmużu z brukselką. Dodam, że połączenie bardzo udane! Z jarmużem się lubię ostatnio na odległość, za brukselką przepadam ale jakoś dawno nie jadałam, a tutaj na talerzu strzępiaste listki o smaku zielonych kuleczek – super!

Czas przygotowania to 30 minut (przy założeniu, że gotujemy kaszę mazurską w woreczku). Poziom zdrowotności posiłku – wysoki – jest czosnek, dobra oliwa, świeże warzywo i wybiegany kurczak, a bardziej filet z jego piersi.


Składniki (2 porcje):


·      1 opakowanie kalerosse – 150g,
·      ½ główki czosnku,
·      2 łyżki masła,
·      kilka pomidorów suszonych na słońcu,
·      2 filety z piersi wybieganego kurczaka (marnowane przez całą noc w przyprawach i oliwie),
·      1 woreczek mazurskiej kaszy,
·      sól, cukier i pieprz.

Przygotowanie:


Do posolonej (lekko) wody wrzucić woreczek kaszy, gotować przez 15 minut. W drugim garnku zagotować wodę, lekko posłodzić i posolić. Przez 3 minuty blanszować kalerosse. Na patelni grillowej usmażyć filety z piersi kurczaka (pamiętać o doprawieniu solą). Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć czosnek dodać kalerosse i pomidory suszone. Nałożyć na talerz i cieszyć się z dobrego smaku i rozgrzewającego działania obiadu lub kolacji!

Komentarze

  1. Do zdrowej kuchni świetnie pasuje używanie przefiltrowanej, zdrowej wody. Mamy filtr fitaqua i dzięki niemu gwarancję, że pije,y zdrową i smaczną wodę z własnego kranu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa