TRYB JASNY/CIEMNY

Włoska zapiekanka makaronowa czyli MammaMia gotuje

Powiem tak, podobnie wyglądało na obrazku w książce, nie wiem jak tamta zapiekanka smakowała, wiem, że ta była doskonała! fot. D.Szymborska


Prawdopodobnie najlepsza książka kucharska z włoską kuchnią, tak zapewniają wydawcy Cristiny Bottari. Jej książka „MammaMia, Prawdziwa kuchnia włoska” to coś więcej niż przepis to opowieść o smakach, wspomnieniach i włoskich mamach w kuchni.

Dobrze się ją czyta, miło przegląda ilustracje ale z gotowaniem już nie jest tak łatwo. Strona 130 i przepis na zapiekankę makaronową – dla 6 osób, to widomo, ale, że gotowanie zajmie ponad 3 godziny, to już Cristina zapomniała napisać……

Dlatego ostrzegam, to danie wymaga czasu i uwagi ale na szczęście nie jest trudne! Drugą dobrą wiadomością jest to, że jest to bardzo tanie danie. Tak to już jest proste, tanie składniki plus dużo czasu i uwagi i uzyskujemy danie, które jest pyszne i często drogie w restauracjach (pizzę i makarony właśnie….).

Zapiekankę MammMii jedliśmy dwa dni, pierwsza wersja zgodna z przepisem, druga – wariacje i dodatki. I sama nie wiem, która bardziej mi smakowała!

Tutaj przepis na klasyczną zapiekankę włoską, 6 sporych porcji, ciekawe w smaku klopsiki i dużo pysznego groszku (uwielbiam ten dodatek).

Składniki:



Wiadomo, że zapiekanki najlepiej wyglądają w naczyniu a nie nałożone na talerz...ale jak smakują....fot. D.Szymborska

·      400g makaronu taglionii,
·      150g mięsa mielonego mięsa wieprzowego,
·      200g mozzarelli,
·      250g groszku,
·      1kg mięsa wołowego – antrykot,
·      1 jajko od wybieganej kury,
·      1 kieliszek białego wina,
·      2 łodygi selera naciowego,
·      pęczek pietruszki,
·      2 marchewki,
·      2 cebule,
·      masło,
·      oliwa,
·      sól, pieprz i bułka tarta.

Przygotowanie:


Na oliwie podsmażyć posiekaną cebule, marchewkę, seler i trochę natki. Dodać mięso wołowe pokrojone w spore kawałki (takie, które bez problemu zmieszczą się w maszynce do mielenie), dusić mięso na małym ogniu, pod przykryciem przez minimum półtorej godziny. Często mieszać. Po tym czasie dodać wina i trochę wody. Odparować. Mięso wyciągnąć. Pozostały sos przetrzyj przez sitko lub zblenduj mikserem. Mięso zmiel i wymieszaj z surową wieprzowiną i jajkiem. Dopraw i formuj malutkie klopsiki, które obtaczaj w bułce tartej. Usmaż klopsiki w głębokim tłuszczu. W tak zwanym między czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj i odcedź makaron. Pod sam koniec gotowania makaronu dorzuć groszek na 3 minuty. Wymieszaj makaron, gorszek i sos. Naczynie – patelnię, blachę, naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ułóż makaron i groszek, i klopsiki. Posyp mozzartellą i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa