Włoska zapiekanka makaronowa czyli MammaMia gotuje
Powiem tak, podobnie wyglądało na obrazku w książce, nie wiem jak tamta zapiekanka smakowała, wiem, że ta była doskonała! fot. D.Szymborska |
Prawdopodobnie najlepsza książka kucharska z włoską kuchnią, tak
zapewniają wydawcy Cristiny Bottari. Jej książka „MammaMia, Prawdziwa kuchnia
włoska” to coś więcej niż przepis to opowieść o smakach, wspomnieniach
i włoskich mamach w kuchni.
Dobrze się ją czyta, miło przegląda ilustracje ale z gotowaniem już nie
jest tak łatwo. Strona 130 i przepis na zapiekankę makaronową – dla 6 osób, to
widomo, ale, że gotowanie zajmie ponad 3
godziny, to już Cristina zapomniała napisać……
Dlatego ostrzegam, to danie wymaga czasu i uwagi ale na szczęście nie
jest trudne! Drugą dobrą wiadomością jest to, że jest to bardzo tanie danie.
Tak to już jest proste, tanie składniki plus dużo czasu i uwagi i uzyskujemy
danie, które jest pyszne i często drogie w restauracjach (pizzę i makarony
właśnie….).
Zapiekankę MammMii jedliśmy dwa dni, pierwsza wersja zgodna z
przepisem, druga – wariacje i dodatki. I sama nie wiem, która bardziej mi
smakowała!
Tutaj przepis na klasyczną zapiekankę włoską, 6 sporych porcji, ciekawe
w smaku klopsiki i dużo pysznego groszku (uwielbiam ten dodatek).
Składniki:
Wiadomo, że zapiekanki najlepiej wyglądają w naczyniu a nie nałożone na talerz...ale jak smakują....fot. D.Szymborska |
·
400g makaronu taglionii,
·
150g mięsa mielonego mięsa
wieprzowego,
·
200g mozzarelli,
·
250g groszku,
·
1kg mięsa wołowego – antrykot,
·
1 jajko od wybieganej kury,
·
1 kieliszek białego wina,
·
2 łodygi selera naciowego,
·
pęczek pietruszki,
·
2 marchewki,
·
2 cebule,
·
masło,
·
oliwa,
·
sól, pieprz i bułka tarta.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebule, marchewkę, seler i trochę natki.
Dodać mięso wołowe pokrojone w spore kawałki (takie, które bez problemu
zmieszczą się w maszynce do mielenie), dusić mięso na małym ogniu, pod
przykryciem przez minimum półtorej godziny. Często mieszać. Po tym czasie dodać
wina i trochę wody. Odparować. Mięso wyciągnąć. Pozostały sos przetrzyj przez
sitko lub zblenduj mikserem. Mięso zmiel i wymieszaj z surową wieprzowiną i
jajkiem. Dopraw i formuj malutkie klopsiki, które obtaczaj w bułce tartej.
Usmaż klopsiki w głębokim tłuszczu. W tak zwanym między czasie rozgrzej
piekarnik do 200 stopni. Ugotuj i odcedź makaron. Pod sam koniec gotowania
makaronu dorzuć groszek na 3 minuty. Wymieszaj makaron, gorszek i sos. Naczynie
– patelnię, blachę, naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Ułóż makaron i groszek, i klopsiki. Posyp mozzartellą i zapiekaj przez 10 minut
w piekarniku. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz