TRYB JASNY/CIEMNY

Hiszpańska, trzyskładnikowa pasta do kanapek

Pyszne, proste i do zrobienia w chwilę - kanapki z pastą z tuńczyka fot. D.Szymborska

Rok temu przywiozłam specjalne patelenki do smażenia jajek, tak teraz z Barcelony wróciłam z kilkoma przepisami, które już sprawdzam u siebie w kuchni.

Zajadałam się świetnymi kanapkami z pastą z tuńczyka, majonezu i jajek – niby coś znanego, ale dzięki listkom sałaty, kanapka przestaje być nudna, jest chrupiąca i naprawdę pyszna i sycąca.

Tak, ostrzegam to taka kanapka, która wystarcza na pół dnia, oczywiście można zjeść pół wtedy wystarczy tylko na sześć godzin!

Przygotowanie proste, ważne żeby na chwilę przed podaniem wyciągnąć pastę z lodówki, za zimna nie smakuje najlepiej. Można przechowywać przez dwa dni w lodówce.

Składniki (duża miska pasty, tak na 8 sporych kanapek lub bajgli):


·      2 puszki tuńczyka w oleju, w kawałkach – jakość ma olbrzymie znaczenie – im lepsza ryba tym lepsza pasta! Rozdrobniony odpada, z wody i w sosie własnym również!
·      4 jajka od wybieganych kur ugotowane na twardo i drobno posiekane,
·      3 łyżki majonezu,
·      pieprz i sól.

Do podania sałata strzępiasta, ser żółty i bułka lub bajgel.

Przygotowanie:


Ugotowane i posiekane jajka wymieszać z tuńczykiem (odcedzić go z oleju), dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Warto uważać z ilością soli, bo przechowywana w lodówce pasta będzie na drugi dzień odrobinę bardziej słona.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa