Hiszpańska, trzyskładnikowa pasta do kanapek
Pyszne, proste i do zrobienia w chwilę - kanapki z pastą z tuńczyka fot. D.Szymborska |
Rok temu przywiozłam specjalne patelenki do smażenia jajek, tak
teraz z Barcelony wróciłam z kilkoma przepisami, które już sprawdzam u siebie w
kuchni.
Zajadałam się świetnymi kanapkami z pastą z tuńczyka, majonezu i jajek –
niby coś znanego, ale dzięki listkom sałaty, kanapka przestaje być nudna, jest
chrupiąca i naprawdę pyszna i sycąca.
Tak, ostrzegam to taka kanapka, która wystarcza na pół dnia, oczywiście
można zjeść pół wtedy wystarczy tylko na sześć godzin!
Przygotowanie proste, ważne żeby na chwilę przed podaniem wyciągnąć
pastę z lodówki, za zimna nie smakuje najlepiej. Można przechowywać przez dwa
dni w lodówce.
Składniki (duża miska pasty, tak na 8 sporych kanapek lub bajgli):
·
2 puszki tuńczyka w oleju, w
kawałkach – jakość ma olbrzymie znaczenie – im lepsza ryba tym lepsza pasta! Rozdrobniony
odpada, z wody i w sosie własnym również!
·
4 jajka od wybieganych kur
ugotowane na twardo i drobno posiekane,
·
3 łyżki majonezu,
·
pieprz i sól.
Do podania sałata strzępiasta, ser żółty i bułka lub bajgel.
Przygotowanie:
Ugotowane i posiekane jajka wymieszać z tuńczykiem (odcedzić go z
oleju), dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Warto uważać z ilością soli,
bo przechowywana w lodówce pasta będzie na drugi dzień odrobinę bardziej słona.
O z tuńczykiem takiej pasty jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
Usuń