Romantyczna, tajska kolacja – bardzo łatwa do przygotowania
Od lewes: ryż gotowany z mleku kokosowym, domowe zielone curry, grillowana pakczoj fot. D.Szymborska |
Tajskie smaki, dla mnie oznaczają aromat trawy cytrynowej, kolendrę,
lekko cierpki smak soku z limonki, gęste mleczko kokosowe….
Większość potraw z
kuchni tajskiej, które do tej pory ugotowałam wymagają sporo czasu, na
szczęście nie oznacza to, że trzeba być bardzo zaangażowanym w gotowanie – ot wystarczy
raz na jakiś czas zamieszać w patelni lub garnku.
Żeby przygotować romantyczną, tajską kolację musimy zarezerwować sobie
3 godziny, z tego jakieś 30 minut „aktywnego” gotowania, reszta to czas na to
by bakłażan zrobił się miękki, a małe ziemniaczki nie były twarde. Niezbędna
też jest duża patelnia, najlepiej teflonowa.
Składniki (6 porcji, bo czemu nie powtórzyć romantycznej kolacji
następnego dnia):
Domowy zielony sos curry:
·
2 szalotki,
·
3 trawy cytrynowe,
·
łyżeczka startego imbiru,
·
1 łyżka nasion kolendry
(zmiażdżonych w moździerzu),
·
sok z 2 limonek,
·
łyżka oleju arachidowego,
·
½ pęczka kolendry.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera – tak przygotowany sos
podsmażyć na patelni.
Curry:
·
1kg mięsa z udek kurczaka,
·
2 puszki mleka kokosowego,
·
2 bakłażany, pokrojone w dużą
kostkę,
·
1/2kg malutkich ziemniaczków
(umytych starannie),
·
3 łyżki sosu rybnego,
·
½ pęczka kolendry,
·
sok z 2 limonek.
Przygotowanie:
Do podsmażonego sosu curry dodać kurczaka, usmażyć. Potem wlać mleko kokosowe
i dodać wszystkie inne składniki. Gotować przez minimum 2.5 godziny, tak by
ziemniaki nie były surowe a bakłażan się zupełnie rozpadał.
Pakczoj zgrillować i przełożyć na papierowy ręcznik by pozbyć się
nadmiaru oliwy.
Całość podawać z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.
Mniam, aż chce się wpaść do Ciebie na kolację :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń