3 stycznia 2017

Meksykańskie naleśniki



Prosty przepis na efektowne danie. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu, pieczenie to zaledwie 20 minut!

Danie można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając tortilli kukurydzianych.


Składniki (8 naleśników):


·      8 tortilli,
·      300g tartej mozzarelli,
·      200g utartego sera cheddar,
·      500g mięsa mielonego (wołowo/wieprzowe),
·      pęczek kolendry,
·      1 puszka kukurydzy.
·      1 puszka czarnej fasoli,
·      1 puszka pomidorów,
·      1 łyżka kuminu,
·      sól, pieprz i słodka papryka,
·      kwaśna śmietana do podania z upieczonymi naleśnikami.


Przygotowanie:


Usmażyć mięso z kuminem, dodać pomidory, kukurydzę, fasolę i siekaną kolendrę. Doprawić. Dusić przez około godzinę. Utrzeć ser, wysmarować naczynie w którym będziemy piec naleśniki oliwą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zawinąć naleśniki. Posypać tartymi serami. Piec przez 20 minut, podawać ze śmietaną.

8 komentarzy:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa