Tartes flambees czyli alzacka tarta na zimę
Genialnie pyszna, alzacka tarta z boczkiem cebulą i serem fot. D.Szymborska |
Tarta z boczkiem – sama nazwa już brzmi kalorycznie, a gdyby jeszcze
tak dodać troszkę sera żółtego? Oj tak! Kaloryczność „level hard”, ale za to
jaki smak!
Ciasto idealne – cieniutkie, przypieczone, ale nie spalone, takie
jak powinno być! Cebulka chrupiąca, a boczek dzięki temu, że wcześniej usmażony
i odcedzony na sitku z wytopionego tłuszczu nie ociekający tylko
bardzo smaczny, a dodatek cheddaru startego na tarce dodaje jeszcze słoności….
Takie naprawdę zimowe, alzackie danie, rozgrzewające, sycące i zachwycająco
proste!
Jest tylko jedyne, malutkie „ale” – potrzebny jest naprawdę dobry robot
kuchenny do wyrobienia ciasta, drugie „ale” to czas, trzeba się liczyć z 2
godzinami, które są potrzebne by ciasto „wyrosło” – cała reszta to 14 minut
pieczenia i kilka minut na wysmażenie boczku, starcie sera i pokrojenie cebuli.
Składniki:
Przed włożeniem do piekarnika fot. D.Szymborska |
·
400g mąki pszennej,
·
paczka suszonych drożdży – 7g,
·
1 łyżeczka soli,
·
1 łyżeczka cukru,
·
225g letniej wody (ciepłej),
·
łyżka oliwy,
·
2 białe cebule,
·
400g boczku wędzony, parzony,
·
cheddar – 100g,
·
śmietana 36% - około 250ml.
Przygotowanie:
I gotowe! fot. D.Szymborska |
Zrobić ciasto: najpierw wymieszać wszystkie suche składniki: mąka,
drożdże, sól, cukier, potem zrobić „dołek” i wlać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto
– 10 minut, ciasto ma być super gładkie. Ścianki dużej miski wysmarować oliwą i
przełożyć ciasto, pozwolić mu wyrastać przez 2 godziny, nie można zapomnieć o
szczelnym przykryciu miski (folia spożywcza).
Cebulę pokroić w piórka, boczek usmażyć i odcedzić, ser utrzeć.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Upewnić się, że w piekarniku na najniższej
półce jest blacha, na której będziemy piec tarte. Ciasto podzielić na dwie
części, krótko zagnieść, przykryć miską i zostawić jeszcze na 10 minut do
„wyrośnięcia”.
Rozwałkować na placek, średnica około 30-35 cm. Ubić śmietanę,
wystarczy rózgą. Na ciasto nałożyć łyżką śmietanę, rozsmarować po całym placku,
trochę grubszą warstwą. Ułożyć boczek (1/2 bo przygotowujemy dwa placki) i cebulę,
posypać serem.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 14 minut, jak
końcówki cebuli zrobią lekko czarne (patrz zdjęcie) tarta jest gotowa. Pokroić na kawałki przy
użyciu noża do pizzy.
Podawać z sałatą.
Przepis źródłowy z: "Smaki świata, Francja" Beverly Leblanc
Przepis źródłowy z: "Smaki świata, Francja" Beverly Leblanc
Jestem w stanie puścić w niepamięć kalorię pod warunkiem, że smak wynagrodzi mi wszystko :D
OdpowiedzUsuńoj tak, możesz być pewna, że nikt nie myśli o kaloriach jak się zajada tym przysmakiem :)
Usuń