30 stycznia 2017

Spaghetti alle erbe – sycylijski wegetariański przysmak

Śliczny i pyszny! Sycylijski przepis - dla mnie hit! fot. D.Szymborska


No nie wiem jak sama na to mogłam nie wpaść. Uwielbiam makaron, jem go dużo, eksperymentuję z sosami, wymyślam dodatki…a umknął mi tak banalny pomysł, znany Sycylijczykom od wieków…..ot zioła, czosnek i oliwa! Tak, tak prościej się nie! Do tego wysokiej jakości ser i danie jest tak pyszne, że na pewno będzie często gościło na naszym stole!

Coś dla tych co się bardzo śpieszą – od wejścia do kuchni do wyjścia z talerzem do jadalni – 30 minut! Pewno mogłoby być szybciej jakbym miała mocniejszą kuchenkę i szybciej mogła zagotować wodę na makaron!

Składniki (4 porcje):

Kiedyś za porcję makaronu uważałam 100g teraz 60 - i to w zupełności wystarcza! fot. D.Szymborska


·      240g makaronu – spaghetti,
·      pęczek natki pietruszki – oskubane same listki,
·      pęczek mięty – też same listki,
·      pęczek bazyli – jw.
·      6 ząbków czosnku (z patelni, bo dla mnie świeży czosnek jest zbyt intensywny),
·      ½ papryczki chili – bardzo drobno posiekana,
·      150ml dobrej oliwy,
·      na wszelki wypadek odlana woda z gotowanego makaronu,
·      sól,
·      ser pecorino – tarty.

Przygotowanie:


Wszystkie zioła bardzo drobno posiekać, dodać czosnek i papryczkę, wymieszać z oliwą. Odstawić na bok. Utrzeć ser. Zagotować wodę, posolić i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlać kubeczek wody z gotowania klusek – może się przydać gdyby okazało się, że makaron się zbytnio lepi. Odcedzić makaron. Wymieszać w garnku wraz z ziołami. Podawać natychmiast ze świeżo tartym serem.

Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden

7 komentarzy:

  1. Na zdjęciu są tagliatelle albo linguini, nie spaghetti. Przepis na sos wygląda bardzo fajnie. Jakiego pecorino użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się przepis podoba, na zdjęciu jest linguini z M&S, pecorino świeżo starte - pychotka! Zapraszam do wypróbowania tego dania, moim zdaniem warto!

      Usuń
    2. Ale jakie pecorino? :) Jest ich sporo.

      Usuń
    3. ups nie mam opakowania już w domu :( ale zamierzam kupić takie samo to dam Ci znać :) ja jakie jest Twoje ulubione?

      Usuń
    4. Zależy do czego, ponieważ różnią się między sobą - trudno porównywać np. Pecorino Romano z Pecorino Siciliano albo Sardo :)

      Usuń
    5. Pewno, Romano jest najstarszy, prawda? Sardo z Sardynii, prawda? Toscano, Siciliano, Filiano i najnowszy Picinisco…jest w czym wybierać…. Jak tylko kupię ten, którego używałam w tym przepisie to dam znać, który to był ☺

      Usuń
  2. Romano jest używany jako zamiennik parmezanu, więc, jeśli przez "najstarszy" rozumiesz najdłużej dojrzewający, to tak.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa