TRYB JASNY/CIEMNY

Krokiety z krabowo rybne – wersja lekko orientalna

To są genialne krokiety, rozpływają się w ustach, wyczuwalna jest kolendra, smaku dodaje imbir a mięso kraba - jak zawsze pyszne! fot. D.Szymborska


Mam słabość do krokietów, jeszcze większą do mięsa z kraba, nie wspominając o kotletach rybnych. Uwielbiam! Gdy w książce kucharskiej „Wszystkie smaki Skandynawii” Claus’a Meyer’a zobaczyłam przepis: „Pikantne kotleciki rybne” wiedziałam, że chce je przygotować. Przeczytałam starannie recepturę, brzmiało jeszcze smaczniej niż tytuł i całkiem wykonalnie.

Niestety, NIE róbcie tych kotlecików! Coś jest BARDZO „nie tak” z przepisem – rozwalają się, robią się tłuste i wcale nie smakują dobrze. A tu zgodnie z przepisem: świeży dorsz (15PLN), mięso z kraba (25PLN), świeża kolendra (4PLN), jajko od wybieganej kury (1PLN) i jeszcze trochę innych składników. Wyrzucić? NIE! Przerobić – TAK! Efekt – genialne krokiety o lekko orientalnym smaku.

Zamiast się użalać, że znów trafiłam na przepis, który nie był naprawdę gotowany, albo którego nie zrozumiałam – też możliwe, cieszę się z cudownych krabowo-rybnych krokietów. Są tak dobre, że znikają nawet na zimno, z lodówki….trochę ukradkiem…trochę „na szybko” przed kolacją….

Mój przepis jest na minimum 15 krokietów, myślę, że gdybym od razu gotowała po swojemu a nie zmarnowała masę rybno-krabową to byłoby z 18 krokietów. Nic to, cieszę się z pysznych 15!

Składniki (minimum 15 krokietów):


·      0.5kg filetu z wypływanego dorsza,
·      puszka mięsa z kraba (120g),
·      pęczek/doniczka z kolendrą,
·      łyżka musztardy,
·      kawałek imbiru (wielkości dużego palca),
·      100g ugotowanych ziemniaków,
·      1 jajko od wybieganej kury,
·      skórka z jednej limonki,
·      mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta – do panierowania,
·      olej do smażenia (rzepakowy),
·      sól morska, świeżo mielona.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, przygotować z nich puree widelcem. Dorsza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać. Kolendrę pociąć nożyczkami (najszybciej i najwygodniej).  Imbir zetrzeć na tarce, tak samo zetrzeć skórkę z wyparzonej i umytej limonki. Mięso z kraba odcedzić (jak z puszki), rozbełtać jajko. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić (dużo) solą morską.

Przygotować „stanowisko” do panierowania: mąka, rozbełtane jajko i bułkę tartą. Formować walce, i delikatnie panierować. Rozgrzać olej – ma być naprawdę gorący, ostrożnie wkładać krokiety i gdy jedna strona jest już zrumieniona przewracać szczypcami na drugą.

Podawać z puree ziemniaczanym i korniszonkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa