Krokiety z krabowo rybne – wersja lekko orientalna
To są genialne krokiety, rozpływają się w ustach, wyczuwalna jest kolendra, smaku dodaje imbir a mięso kraba - jak zawsze pyszne! fot. D.Szymborska |
Mam słabość do krokietów, jeszcze większą do mięsa z kraba, nie
wspominając o kotletach rybnych. Uwielbiam! Gdy w książce kucharskiej „Wszystkie smaki Skandynawii” Claus’a
Meyer’a zobaczyłam przepis: „Pikantne kotleciki rybne” wiedziałam, że chce je
przygotować. Przeczytałam starannie recepturę, brzmiało jeszcze smaczniej niż
tytuł i całkiem wykonalnie.
Niestety, NIE róbcie tych
kotlecików! Coś jest BARDZO „nie tak” z przepisem – rozwalają się, robią
się tłuste i wcale nie smakują dobrze. A tu zgodnie z przepisem: świeży dorsz
(15PLN), mięso z kraba (25PLN), świeża kolendra (4PLN), jajko od wybieganej
kury (1PLN) i jeszcze trochę innych składników. Wyrzucić? NIE! Przerobić – TAK!
Efekt – genialne krokiety o lekko orientalnym smaku.
Zamiast się użalać, że znów trafiłam na przepis, który nie był
naprawdę gotowany, albo którego nie zrozumiałam – też możliwe, cieszę się z
cudownych krabowo-rybnych krokietów. Są tak dobre, że znikają nawet na zimno, z
lodówki….trochę ukradkiem…trochę „na szybko” przed kolacją….
Mój przepis jest na minimum 15 krokietów, myślę, że gdybym od razu
gotowała po swojemu a nie zmarnowała masę rybno-krabową to byłoby z 18
krokietów. Nic to, cieszę się z pysznych 15!
Składniki (minimum 15 krokietów):
·
0.5kg filetu z wypływanego dorsza,
·
puszka mięsa z kraba (120g),
·
pęczek/doniczka z kolendrą,
·
łyżka musztardy,
·
kawałek imbiru (wielkości dużego
palca),
·
100g ugotowanych ziemniaków,
·
1 jajko od wybieganej kury,
·
skórka z jednej limonki,
·
mąka, roztrzepane jajko i bułka
tarta – do panierowania,
·
olej do smażenia (rzepakowy),
·
sól morska, świeżo mielona.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, przygotować z nich puree widelcem. Dorsza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i posiekać. Kolendrę pociąć nożyczkami (najszybciej i najwygodniej). Imbir zetrzeć na tarce, tak samo zetrzeć skórkę z wyparzonej i umytej limonki. Mięso z kraba odcedzić (jak z puszki), rozbełtać jajko. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić (dużo) solą morską.
Przygotować „stanowisko” do panierowania: mąka, rozbełtane jajko i
bułkę tartą. Formować walce, i delikatnie panierować. Rozgrzać olej – ma być
naprawdę gorący, ostrożnie wkładać krokiety i gdy jedna strona jest już
zrumieniona przewracać szczypcami na drugą.
Podawać z puree ziemniaczanym i korniszonkami.
super pomysł :)
OdpowiedzUsuńnic tylko gotować :)
UsuńNie lubie krokietów :D
OdpowiedzUsuńoj ale to nie są takie zwykłe krokiety...nie ma ciasta jest zaledwie panierka :) daj się przekonać :)
Usuń