Włoski, smażony chleb – czyli nostalgiczny podwieczorek
To jest dużo smaczniejsze niż zwykły chleb w jajku!!! fot. D.Szymborska |
Gdybym urodziła się dajmy na
to w Neapolu, to pewno byłoby to wspomnienie mojego dzieciństwa. Kuchnia, babci,
stół przykryty obrusem w czerwono-białą kratkę.... Nonna stojąca przy wielkiej
gazowej kuchni i pojawiające się trójkąciki smażonego chleba. Z pewnością
zapamiętałabym, że chleb parzył w palce….
Mam inne wspomnienia, ale nie miałabym nic przeciwko takiemu…. Na razie
mogę pamiętać, ten przepis i starać się po niego zbyt często nie sięgać, bo w
tym pysznym podwieczorku jest wszystko czego nie należy nadużywać: białe
pieczywo, biała mąka, dobrze, że jajka nie są białe….
Przepis pochodzi z mocno ostatnio eksploatowanej przeze mnie książki „MammaMia,
Prawdziwa Kuchnia Włoska”, jak zwykle przepis bardzo lakoniczny, a porcje olbrzymie – bo według
Cristiany Bottarii – pół kilo chleba to…. tylko 4 porcje….
Składniki (moim zdaniem dla 6 osób, minimum, choć oczywiście 4 też
zjedzą bo to takie pyszne):
·
1/2kg czerstwego chleba (można
użyć też tostowego),
·
250ml mleka,
·
3 jajka,
·
3 łyżki mąki pszennej,
·
dużo oleju do smażenia
(rzepakowy),
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Odkroić skórkę z chleba. Pokroić chleb w trójkąty lub mniejsze kawałki.
Zamoczyć chleb w mleku (na chwilę), potem obtoczyć chleb w mące, na koniec w
jajku (roztrzepanym w miseczce). Rozgrzać w patelni olej rzepakowy. Poczekać aż
będzie naprawdę gorący. Posolić każdą kromkę z dwóch stron i smażyć aż zrobi
się lekko brązowa. Wyciągnąć z tłuszczu i odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na gorąco! Uwaga kromeczki smażonego chleba ZNIKAJĄ!
czuję jak tyję :)
OdpowiedzUsuń:) ale smaczne, prawda? a kolejne przepisy czekają w kolejce, karteczki włożone do książki nic tylko gotować....i nie tyć oczywiście :)
UsuńA jest wersja light?!
OdpowiedzUsuńbrak :) można dodać siekaną pietruszkę do mąki :) będzie pysznie i nasze sumienie może uspokoić kolor zielony czyli oznaka zdrowszego jedzenia :)
UsuńMniam, rzadko jem takie chlebki, ale narobiłaś "mi smaka" :D
OdpowiedzUsuńna szczęście to super prosty przepis :)
Usuń