Domowe, hinduskie jedzenie w niespełna godzinę!
Uwielbiam kolacje, obiady i śniadania też, gdy mogę sobie nakładać dużo różnych dodatków na talerz.....fot. D.Szymborska |
To wcale nie musi być wyścig z czasem, to jest jak najbardziej
wykonalne, wymaga tylko trochę dobrej organizacji w kuchni….godzinka i mamy
hinduską kolację!
Do tego, taką składającą się z: sosu mięsnego, prażonych migdałów – by
w buzi chrupało, jogurtu, grillowanych bakłażanów i kokosowego ryżu!
Gotowanie ryżu – trzeba założyć około 40 minut, do tego dwie patelnie – na sos i żeby móc uprażyć płatki migdałowe i ruszamy do hinduskiego gotowania!
Warto zacząć od tego co robi się najdłużej, czyli sosu, w międzyczasie
grillować bakłażany i prażyć migdały. Na czteropalnikowej kuchence zostanie
jeszcze jedno miejsce na..... ugotowanie ryżu!
Uwaga potrzebny jest też ręcznik albo koc!
Składniki (5 osób):
·
700g mięsa z udek wybieganych
kurczaków,
·
puszka mleka kokosowego,
·
puszka pomidorków koktajlowych,
·
3 duże cebule,
·
przyprawa hinduska – garan masala,
·
¾ puszki ciecierzycy,
·
½ chili pokrojonego drobniutko,
·
1 słoki sosu tikka masala,
·
3 bakłażany,
·
2 limonki – jedna do dekoracji w
ćwiartkach, druga do wkropienia do sosu,
·
1 kubeczek jogurtu greckiego
·
30g płatków migdałowych,
·
oliwa do grillowania i smażenia,
·
sól i pieprz,
Do ugotowania ryżu: 400ml ryżu, 400ml mleka kokosowego, 300ml wody,
płaska łyżeczka cukru i ½ łyżeczki soli i koniecznie ręcznik do zawinięcia już
ugotowanego ryżu – żeby „doszedł”.
Przygotowanie:
Do garnka wsypać ryż, wlać wodę i mleko kokosowe, doprawić i zagotować
a potem zmniejszyć „ogień” aż się zrobią kraterki, przykryć i gotować przez 15
minut, potem zawinąć w ręcznik/koc i spokojnie czekać do podania wraz z
gotowymi innymi daniami.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać mięso z
kurczaka pokrojone w paseczki. Smażyć aż kurczak będzie przypieczony, dodać sos
tikka masala, doprawić przyprawą garan masala. Pogotować chwilę, dodać chili i
mleko kokosowe i pomidorki koktajlowe. Doprawić sosem z jednej limonki. Gotować
pod przykryciem. Uprażyć płatki migdałowe – trzeba bardzo uważać bo łatwo się
palą. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i ułożyć bakłażanowe plastry. Grillować,
zdjąć z patelni i ułożyć na papierowym ręczniku kuchennym by pozbyć się
nadmiaru oliwy.
Komentarze
Prześlij komentarz