17 stycznia 2017

Domowe, hinduskie jedzenie w niespełna godzinę!

Uwielbiam kolacje, obiady i śniadania też, gdy mogę sobie nakładać dużo różnych dodatków na talerz.....fot. D.Szymborska


To wcale nie musi być wyścig z czasem, to jest jak najbardziej wykonalne, wymaga tylko trochę dobrej organizacji w kuchni….godzinka i mamy hinduską kolację!

Do tego, taką składającą się z: sosu mięsnego, prażonych migdałów – by w buzi chrupało, jogurtu, grillowanych bakłażanów i kokosowego ryżu!

Gotowanie ryżu – trzeba założyć około 40 minut, do tego dwie patelnie – na sos i żeby móc uprażyć płatki migdałowe i ruszamy do hinduskiego gotowania!

Warto zacząć od tego co robi się najdłużej, czyli sosu, w międzyczasie grillować bakłażany i prażyć migdały. Na czteropalnikowej kuchence zostanie jeszcze jedno miejsce na..... ugotowanie ryżu!

Uwaga potrzebny jest też ręcznik albo koc!

Składniki (5 osób):


·      700g mięsa z udek wybieganych kurczaków,
·      puszka mleka kokosowego,
·      puszka pomidorków koktajlowych,
·      3 duże cebule,
·      przyprawa hinduska – garan masala,
·      ¾ puszki ciecierzycy,
·      ½ chili pokrojonego drobniutko,
·      1 słoki sosu tikka masala,
·      3 bakłażany,
·      2 limonki – jedna do dekoracji w ćwiartkach, druga do wkropienia do sosu,
·      1 kubeczek jogurtu greckiego
·      30g płatków migdałowych,
·      oliwa do grillowania i smażenia,
·      sól i pieprz,

Do ugotowania ryżu: 400ml ryżu, 400ml mleka kokosowego, 300ml wody, płaska łyżeczka cukru i ½ łyżeczki soli i koniecznie ręcznik do zawinięcia już ugotowanego ryżu – żeby „doszedł”.

Przygotowanie:

Do garnka wsypać ryż, wlać wodę i mleko kokosowe, doprawić i zagotować a potem zmniejszyć „ogień” aż się zrobią kraterki, przykryć i gotować przez 15 minut, potem zawinąć w ręcznik/koc i spokojnie czekać do podania wraz z gotowymi innymi daniami.


Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać mięso z kurczaka pokrojone w paseczki. Smażyć aż kurczak będzie przypieczony, dodać sos tikka masala, doprawić przyprawą garan masala. Pogotować chwilę, dodać chili i mleko kokosowe i pomidorki koktajlowe. Doprawić sosem z jednej limonki. Gotować pod przykryciem. Uprażyć płatki migdałowe – trzeba bardzo uważać bo łatwo się palą. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i ułożyć bakłażanowe plastry. Grillować, zdjąć z patelni i ułożyć na papierowym ręczniku kuchennym by pozbyć się nadmiaru oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa