Kluski na lato – z bobem i chorizo
Pysznie, ślicznie i sezonowo! fot. D.Szymborska |
Szparagi już zniknęły ale za to pojawił się świeży bób. O tym jak dawno
go nie gotował świadczy fakt, że sprawdzałam na swoim blogu na ile minut
powinnam go wrzucić do gotującej się wody. Znalazłam odpowiedź – cztery. I jak
co roku tego przepisu się trzymam, dzięki temu bób jest nierozgotowany a
dodając odrobinę cukru do gotowania zyskuję piękny kolor!
Zawsze staram się podawać źródła albo miejsca w sieci, gdzie znalazłam
inspirację daną potrawą. Tym razem był to link, który Ania z blogu Czosnek w
pomidorach przyczepiła – przeczytałam tylko wstępniak – chorizo i bób.
Wiedziałam, że też chcę takiego połączenia na moim talerzu. Dodałam jeszcze
odrobinę tłustej śmietany i było obłędnie smacznie.
Danie proste w przygotowaniu, tylko obieranie bobu jest pracochłonne i
nudne. Trudno, jest sezon jest łuskanie….
Składniki (2 porcje):
·
½ kg świeżego bobu,
·
100g chorizo,
·
3 łyżki tłustej śmietany,
·
sól, cukier,
·
140g makaronu,
·
50g tartego parmezanu.
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, mocno posolić i dodać odrobinę cukru. Wrzuć bób i gotować
przez 4 minuty. Przecedzić, przelać zimną wodą i…obrać z łupinek.
Na patelni wytopić tłuszcz z chorizo (odlać go), dodać bób i podsmażyć
chwilę. W drugim garnku zagotować i potem osolić wodę na makaron. Ugotować
makaron wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie do chorizo i bobu dodać 3
łyżki śmietany. Wymieszać wszystko starannie. Zetrzeć parmezan. Odcedzić
makaron i wymieszać z sosem, podawać z parmezanem do posypania.
Komentarze
Prześlij komentarz