Pierwsze kurki w sezonie – sprawdzony przepis
Opcja 1 - kurki/koperek/masło/kurczak fot. D.Szymborska |
Przepisów na dania z grzybami innymi niż shitake, pieczarki i kurki u mnie
na blogu nie ma. Ot. Zwyczajnie mój żołądek za grzybami nie przepada. Na
szczęście kurki są bardziej lekko strawne, sezonowe i po prostu pyszne!
Właśnie zaczyna się kurkowy sezon. Uważam, że nie warto czekać aż bardzo potanieją, bo może być deszczowo i zaczną gnić, może być zbyt sucho i ich zabraknie…w każdym razie teraz są!
Tutaj dwa przepisy – w jednym na końcu dolewamy śmietanę w drugim nie.
To trochę tak, jak z rosołem – najpierw jest zwykły a potem pomidorówką….
Przygotowanie dobrych kurek zajmuje chwilę, nie ze względu na to, że
trzeba je długo dusić, tylko starannie myć!
Składniki (3 spore porcje):
Opcja 2 - kurki/kurczak/koperek/śmietana/makaron fot. D.Szymborska |
·
600g kurek, umytych bardzo
starannie,
·
2 pęczki koperku – posiekanego,
·
3 łyżki masła do smażenia kurek,
·
opcjonalnie usmażony filet z
kurczaka zagrodowego,
·
opcjonalnie 200ml śmietany 36%,
·
sól, pieprz i makaron z którym
chcemy zjeść kurki,
·
parmezan do posypania dania.
Przygotowanie:
Kurki podsmażyć na maśle, dodać koperek, jeżeli chcemy jeść je z sosem
śmietanowym to po chwili warto dodać śmietanę i doprawić solą. Świetnie smakują
z dodatkiem mięsnym w postaci smażonego filetu z piersi kurczaka zagrodowego.
Podawać z makaronem i posypać parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz