TRYB JASNY/CIEMNY

Pierwsze kurki w sezonie – sprawdzony przepis

Opcja 1 - kurki/koperek/masło/kurczak fot. D.Szymborska


Przepisów na dania z grzybami innymi niż shitake, pieczarki i kurki u mnie na blogu nie ma. Ot. Zwyczajnie mój żołądek za grzybami nie przepada. Na szczęście kurki są bardziej lekko strawne, sezonowe i po prostu pyszne!

Właśnie zaczyna się kurkowy sezon. Uważam, że nie warto czekać aż bardzo potanieją, bo może być deszczowo i zaczną gnić, może być zbyt sucho i ich zabraknie…w każdym razie teraz są!

Tutaj dwa przepisy – w jednym na końcu dolewamy śmietanę w drugim nie. To trochę tak, jak z rosołem – najpierw jest zwykły a potem pomidorówką….

Przygotowanie dobrych kurek zajmuje chwilę, nie ze względu na to, że trzeba je długo dusić, tylko starannie myć!

Składniki (3 spore porcje):


Opcja 2 - kurki/kurczak/koperek/śmietana/makaron fot. D.Szymborska


·      600g kurek, umytych bardzo starannie,
·      2 pęczki koperku – posiekanego,
·      3 łyżki masła do smażenia kurek,
·      opcjonalnie usmażony filet z kurczaka zagrodowego,
·      opcjonalnie 200ml śmietany 36%,
·      sól, pieprz i makaron z którym chcemy zjeść kurki,
·      parmezan do posypania dania.

Przygotowanie:

Kurki podsmażyć na maśle, dodać koperek, jeżeli chcemy jeść je z sosem śmietanowym to po chwili warto dodać śmietanę i doprawić solą. Świetnie smakują z dodatkiem mięsnym w postaci smażonego filetu z piersi kurczaka zagrodowego.

Podawać z makaronem i posypać parmezanem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa