Smacznie, ale bez rewelacji czyli 3 miejsca na: śniadanie, obiad i kolację w Poznaniu
Le Targ, Wyranda, Lars, Lars&Lars - Poznań na talerzu fot. D.Szymborska |
Zacznę od tego, że chyba robię się coraz bardziej wymagająca, bo
wielkich zachwytów nie będzie. Zgrzytów też brak. Troszkę ponad przeciętnie –
to tak. Czas szybko leci a w zdjęcia: dobrego śniadania, fikuśnej sałaty i kolacji czekają na publikację....
Poszłam na łatwiznę, dołączyłam do dziewczyn, które spędziły dużo czasu
wyszukując miejsca gdzie będą się stołowały w Poznaniu (bo to było Blog
Conference – relacja TUTAJ).
Cieszyłam się, że nie muszę przeglądać "Internetów",
czytać opinii, wiedziałam, że Edyta i Monika są wymagające w stosunku do
restauracji. Nie zdawałam sobie sprawy, że będziemy „atrakcją” każdej
restauracji, bo trzy dziewczyny robiące fotki swoim talerzom to wciąż rzadki
przypadek….
Śniadanie dla głodomora, albo kogoś kto trochę popływał na Malcie fot. D.Szymborska |
Rano śniadanie zjadłam w Le Targ
– co do jedzenia nie mam zbyt dużych uwag, no może mały zakalce w chlebie,
który podobno jest tam wypiekany, reszta smaczna, podana sensownie. Tyle, że
czas czekania na zwykłe śniadanie przekraczający 30 minut to zdecydowanie za
dużo! To ani nie jest tanie miejsce, ani specjalnie oblegane, a obsługa
kelnerka bardzo opryskliwa, czekanie na rachunek to kolejne minuty. Za lokalem
przemawia ładny widok, duży stół i sympatyczni ludzie jedzący obok podobnie
długo wyczekane śniadania! Dla mnie miejsce, gdzie mogę zjeść takie same jak w
domu śniadanie bez konieczności zmywania po jego skończeniu! Nie ma tu żadnej
finezji, czegoś niezwykłego, a ponieważ byłam po treningu basenowym to szukałam
duże śniadania – tutaj je znalazłam. Taka poznańska Aioli bez żadnej
promocji…..dlatego drogo….
To nie fotomontaż - to sałata w sałacie! fot. D.Szymborska |
Obiad. Nie wierzyłam Monice jak ostrzegała, że sałatę podają w.... liściach
sałaty. Eee to nie możliwe. Gustownie urządzone, klimatyczne, miejsce, miła
obsługa kelnerska. Zamawiam sałatę. Andaluzyjską. Czekam i oczom nie wierzę. Na głębokim
talerzu zrobiony talerz z liści sałaty lodowej, ba nawet taka wielka miska. Dobry
kurczak, smaczne dodatki, świetny sos w butelce podany oddzielnie. Koleżanki
się śmieją, że to styl poznański – oszczędnie, nie trzeba potem dużo zmywać bo
klient zje miskę! Tak jak samą sałatkę mogę polecić jako przemyślaną, dobrą tak
sposób podania….po co? Żurek w chlebie, a sałata w sałacie? A to wszystko w
Werandzie!
Pyszna kanapka, pasta już odtworzona w domu! Będzie przepis! fot. D.Szymborska |
Cezar Lars... wolę domowego Cezara...fot. D.Szymborska |
Kolacja. Tutaj trzeba robić rezerwacje. Nie, no serio? Pytam jak o
18.25 wchodzimy do pustego lokalu. Przed 19 nie ma już wolnych miejsc! Tak,
trzeba robić rezerwacje. Dobrą kolację zjadłam – fajna kanapka z pastą
jajeczną – już powtórzyłam w domu i wszystkim bardzo smakowało – przepis będzie
jak zrobię znów, bo nie zdążyłam sfotografować, pasta z 4 jajek i dużej
ilości kukurmy zniknęła w sekund pięć! Obsługa bardzo miła, są wina na
kieliszki. Może pan kelner mnie polubił, ale jak zamówiłam zamiast deseru
kieliszek słodkiego wina (uwielbiam!!!) to dostałam prawie 200ml! Byłam zaskoczona
takim podaniem mojego „deseru”. Sałatka Lars Cezara poprawna, ale wolę domową
(przepis TUTAJ). Lars, Lars & Lars to miejsce, do którego chciałabym
wrócić, nie mówię, że od razu zmówię śledzie, bo to one są tutaj hitem, ale
podoba mi się ten, jak to się nazywa skandynawski koncept, tego bistro.
I co z tym Poznaniem? Myślę, że tajszczyzna w La Ruinie/Raju była
najlepsza (relacja TUTAJ). Jestem przekonana, że Poznań ma wiele miejsc, które
warto odwiedzić, jestem pewna, że warto tam spacerować jest pięknie,
elegancko, wielkomiejsko, a jednocześnie zielono i spokojnie. Inna sprawa, że
nie coś za coś – albo uczestnictwo w konferencji albo chodzenie po
restauracjach, nam udało się to połączyć….już się cieszę na lipiec bo znów będę
w Poznaniu, ale jedzenie przed zawodami rządzi się innymi prawami – albo zjem
kluski albo burgera w sprawdzonej hotelowej restauracji….
Komentarze
Prześlij komentarz