23 czerwca 2015

Sałatka Cezar czyli Caesar Salad


Tak samo jak pyszna tak kaloryczna - Sałatka Cezara fot. D.Szymborska


Cesarska? Nic bardziej mylnego, tą sałatę wymyślił Włoch, który miał restauracje w Meksyku i w Stanach Zjednoczonych. Caesar Cardini działał na dwa fronty – w Stanach prowadzenie restauracji utrudniała prohibicja, takich problemów nie miał już w meksykańskiej Tijuanie.

Włoch wymyślił sałatę, która przyniosła sławę jego imieniu a nie nazwisku. Jedna z moich ulubionych postaci historii kulinarnych – Julia Child wspominała, że jadła Caesar Salad w latach dwudziestych w restauracji Cardiniego.

Do dziś trwają sporty, kto tak naprawdę wymyślił tę kombinację smaków. Jakby tego było mało przybywa przepisów, które uzurpują sobie miano tych właściwych a różnią się od tego co wymyślił C.C.

To co było w mojej misce (miesczką tego naczynia nazwać nie mogę) Cardini by uznał za odstępstwo od jego pomysłu – dodane były anchois, których on nie lubił. Do tego sos nie był gotowcem „The Original Caeser Dressing” tylko domowa mieszanką. Poza anchois reszta zgodna z przepisem z dwudziestego wieku, najbliższa klasycznej wersji, bez udziwnień w stylu awokado, pomidorów czy innych „nowoczesnych” pomysłów.

Składniki (na 4 porcje):


To nie jest danie dla tych co na diecie.....fot. D.Szymborska

·      300g sałaty rzymskiej (interesują nas tylko miękkie liście),
·       mała ciabata,
·      po 100g filetu z piersi kurczaka na jedną porcję,
·      majonez (2 łyżki),
·      4 anchois,
·      sos Worcestershire (1 łyżeczki), 1 łyżeczka musztardy Dijon, 
·      sok z cytryny (2 łyżki), 
·      tarty parmezan (50g),
·      parmezan w wiórkach (50g),
·      grillowany czosnek (1 ząbek - duży),
·      sól, pieprz, oliwa i 6 łyżek jogurtu naturalnego i odrobinę chili w płatkach.

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową, przed ułożeniem dobrze umytego i bardzo starannie osuszonego filetu z piersi kurczaka, spryskać patelnię oliwą. Grillować 8 i 6 minut na każdą stronę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) i piec aż termometr pokaże, że mięso jest gotowe  czyli osiągnie temperaturę 79 stopni.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki – jemy tylko miękkie części.

Przygotować sos – najpierw rozetrzeć anchois z cytryną, sosem Worcesterhire, czosnkiem i chli. Potem dodać musztardę, jogurt, majonez. Na sam koniec dodać utarty parmezan i jeszcze raz wszystko bardzo starannie wymieszać.

Ciabatę pokroić w kostkę, spryskać oliwą i podpiec chwilę w piekarniku.

Część mięsa z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą, sosem i częścią ciabaty, resztę kurczaka i ciabaty podać na wierzchu sałaty. Posypać wiórkami parmezanu.


Uwaga to bardzo kaloryczna sałata, nie tylko ze względu na majonez ale również na ilość sera! Smakuje wybornie i bardzo ważne jest to by zadbać o odpowiednią temperaturę mięsa kurczaka – wtedy nie jest suche i wyśmienicie smakuje z sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa