Sałatka Cezar czyli Caesar Salad
Tak samo jak pyszna tak kaloryczna - Sałatka Cezara fot. D.Szymborska |
Cesarska? Nic
bardziej mylnego, tą sałatę wymyślił Włoch, który miał restauracje w Meksyku i
w Stanach Zjednoczonych. Caesar Cardini działał na dwa fronty – w Stanach
prowadzenie restauracji utrudniała prohibicja, takich problemów nie miał już w
meksykańskiej Tijuanie.
Włoch wymyślił
sałatę, która przyniosła sławę jego imieniu a nie nazwisku. Jedna z moich
ulubionych postaci historii kulinarnych – Julia Child wspominała, że jadła
Caesar Salad w latach dwudziestych w restauracji Cardiniego.
Do dziś trwają
sporty, kto tak naprawdę wymyślił tę kombinację smaków. Jakby tego było mało
przybywa przepisów, które uzurpują sobie miano tych właściwych a różnią się od
tego co wymyślił C.C.
To co było w mojej
misce (miesczką tego naczynia nazwać nie mogę) Cardini by uznał za odstępstwo
od jego pomysłu – dodane były anchois, których on nie lubił. Do tego sos nie
był gotowcem „The Original Caeser Dressing” tylko domowa mieszanką. Poza
anchois reszta zgodna z przepisem z dwudziestego wieku, najbliższa klasycznej
wersji, bez udziwnień w stylu awokado, pomidorów czy innych „nowoczesnych”
pomysłów.
Składniki (na 4
porcje):
To nie jest danie dla tych co na diecie.....fot. D.Szymborska |
·
300g sałaty rzymskiej (interesują nas tylko miękkie liście),
·
mała ciabata,
·
po 100g filetu z piersi kurczaka na jedną porcję,
·
majonez (2 łyżki),
·
4 anchois,
·
sos Worcestershire (1 łyżeczki), 1 łyżeczka musztardy Dijon,
·
sok z cytryny (2 łyżki),
·
tarty parmezan (50g),
·
parmezan w wiórkach (50g),
·
grillowany czosnek (1 ząbek - duży),
·
sól, pieprz, oliwa i 6 łyżek jogurtu naturalnego i odrobinę chili w płatkach.
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię
grillową, przed ułożeniem dobrze umytego i bardzo starannie osuszonego filetu z
piersi kurczaka, spryskać patelnię oliwą. Grillować 8 i 6 minut na każdą
stronę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) i piec aż termometr
pokaże, że mięso jest gotowe czyli
osiągnie temperaturę 79 stopni.
Sałatę umyć,
osuszyć i porwać na kawałki – jemy tylko miękkie części.
Przygotować sos – najpierw rozetrzeć anchois z cytryną, sosem Worcesterhire, czosnkiem i chli. Potem dodać musztardę, jogurt, majonez. Na sam koniec dodać utarty parmezan i jeszcze raz wszystko bardzo starannie wymieszać.
Ciabatę pokroić w
kostkę, spryskać oliwą i podpiec chwilę w piekarniku.
Część mięsa z
kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą, sosem i częścią ciabaty, resztę
kurczaka i ciabaty podać na wierzchu sałaty. Posypać wiórkami parmezanu.
Uwaga to bardzo
kaloryczna sałata, nie tylko ze względu na majonez ale również na ilość sera!
Smakuje wybornie i bardzo ważne jest to by zadbać o odpowiednią temperaturę
mięsa kurczaka – wtedy nie jest suche i wyśmienicie smakuje z sałatą.
Komentarze
Prześlij komentarz