TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak na słodko z miodem i rodzynkami

Pyszne danie  na leni wieczór fot. D.Szymborska


Uprzedzam to dania dla tych, którzy nie boją się połączenia słodkich rodzynek, miodu z szafranem i mięsem z kurczaka. Jeżeli do tego dodamy jeszcze odrobinę octu winnego, pomidorów, posypiemy prażonymi migdałami i kolendrą, dokładając jeszcze łyżkę jogurtu…to będzie super smacznie ale zaskakująco.

Przygotowanie – minimum dwie godziny, dla mnie skojarzenia z kuchnią arabską bardzo bliskie, do tego słodycz mięsa przełamana chili, które również jest w tej jednogarnkowej potrawie….

Czas gotowania: - 2 godziny, potrzebne naczynia – duża i mała patelnia, ostry nóź i deska do krojenia.

Składniki (4 porcje):


·      Mięso z udek kurczaka – 1.2kg,
·      100g rodzynek,
·      100ml rosołu,
·      duża szczypta szafranu,
·      1 chili,
·      3 cebule – pokrojone w piórka,
·      3 łyżki miodu,
·      1 ½ łyżki octu winnego,
·      250g pomidorków koktajlowych,
·      1 łyżeczka cynamonu,
·      płatki migdałów – prażone do posypania dania,
·      świeża kolendra – jw.
·      Jogurt naturalny – kilka łyżek na porcję,
·      Oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

Pyszny kurczak o zaskakującym smaku fot. D.Szymborska



Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie, dodać kurczaka, oprószyć solą. Smażyć aż mięso będzie zrumienione. Zagotować rosół i dodać do niego szafran. Wlać rosół na patelnię, dodać miód i ocet winny. Wszystko starannie wymieszać, dodać pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki i chili (posiekane). Na koniec dodać cynamon, wszystko starannie wymieszać i dusić około 45 minut na małym ogniu. Podawać z kolendrą i jogurtem.

Komentarze

  1. wyglada pieknie i mega smacznie!!:):)
    super blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) to zapraszam do gotowania i trenowania :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa