TRYB JASNY/CIEMNY

Limoncello – zrób w domu!

Po lewej skórki po nocnym namaczaniu w wodzie, po prawej 1l domowego limoncello fot. D.Szymborska



Nie każdy biegnie w tą albo za dwie niedziele maraton. A jak nie biegnie to może być trochę zmęczony tekstami o królewskim dystansie. To może taka osoba zrobi sobie pyszny, domowy likier? 

Moja wersja jest mało alkoholowa. 

Nie piję mocnych alkoholi, a w sierpniu przy okazji wesela dostaliśmy i ciasta i wódkę. Ciasta zniknęły a wódka została. Był plan na szwedzką tartę ze śmietaną i wódką ale to bardzo ciężkie danie, a że teraz śliczne cytryny…. 

Zatem limoncello! Domowe smakuje najlepiej! Bardzo lubię to, że w różnych restauracjach, knajpkach we Włoszech każdy likier jest troszkę inny, niektóre są jak dla mnie zbyt mocne, dominuje w nich smak wódki czy spirytusu, inne - te wolę są słabsze i bardziej aromatyczne.

Wyższość limoncello nad nalewką jest taka, że wystarczą 2 dni żeby mieć gotowy likier, oczywiście lepiej „dać mu więcej czasu”, ale i taki „świeży” jest już smaczny!

By uzyskać 1 litr likieru użyłam wódki weselnej – 0.5l i 0.5l cytrynowej wody. 

Kolor śliczny, smak świetny, nic tylko po włoskim makaronie zaserwować kieliszek schłodzonego domowego limoncello….

Składniki (1l likieru):


·      10 ładnych cytryn,
·      0.5l wódki,
·      0.5kg cukru,
·      0.7l wody.

Przygotowanie:

Cytryny zamoczyć we wrzątku, bardzo starannie umyć szczoteczką skórkę, pozbyć wosku i innych chemicznych oprysków, im bardziej ekologiczne cytryny tym lepiej. Obrać owoce ze skórki. Zalać skórki 1l wody. Włożyć do lodówki na noc. Przecedzić. Skórki włożyć do garnka, zalać 0.7l wody i wsypać 0.5kg cukru. Gotować na małym ogniu mieszając. Poczekać aż woda odparuje i zostanie 0.5l. Przecedzić, wymieszać cukrowo cytrynową wodę z wódką i wstawić do lodówki do schłodzenia. Można pić od razu, albo poczekać kilka dni wtedy domowy likier smakuje jeszcze lepiej!


Komentarze

  1. Ale to uzywac tylko skorek z cytryny a nie cytryn? Bezsensu dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie marte się sok z cytryn przydał się do zrobienia lemoniady - nic się nie zmarnowało :)

      Usuń
  2. Uzywasz samych skorek z cytryny, a nie całych cytryn? Dziwne, dziwne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a Ty jaki masz przepis? mój zadziałał świetnie, ale jak są lepsze to z przyjemnością sprawdzę i zrobię kolejną butelkę....ale to chyba będzie na prezenty, bo ta to długo postoi w lodówce :)

      Usuń
    2. Robie wg tego przepisu:
      http://gotuj.skutecznie.tv/2014/01/domowa-nalewka-z-cytryn-jak-limoncello/

      Usuń
    3. myślę, że nasze likiery różnią się smakiem, ale który jest lepszy to nie wiadomo :) grunt, że nam smakuje, prawda? :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa