Domowy "ramen" – łatwy przepis - 拉麺
Duże miski zdecydowanie potrzebne! Domowy ramen - genialny smak i znane składniki! fot. D.Szymborska |
Ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych japońskich dań, zupa na
rosole z makaronem. Tyle, że wszystko jest tutaj specjalne – sposób gotowania
jajka na półtwardo, dodatki, przyprawy.
A teraz najlepsza wiadomość dla tych co lubią gotować kreatywnie –
ramen nie ma sformalizowanego przepisu (za Wikipedią) dlatego własna receptura
jest mile widziana. Moja jest stosunkowo prosta, co nie oznacza, że nie jest
czasochłonna. Zależało mi na najlepszej, najsmaczniejszej bazie, a przy okazji
wizyty Japońskiej ekipy (TUTAJ) o ramenie też rozmawialiśmy i ba zakupy na
Bio-Bazarze właśnie „pod” ramen wspólnie robiliśmy.
Mój bulion był gotowany na wołowinie, dokładnie na eko żeberkach,
włoszczyzna też była eko, zdecydowanie mniej eko było zużycie prądu na
gotowanie zupy przez kilka godzin, cóż podobno klasy A i ileś plusów oznaczają,
że sprzęt nie zużywa zbyt dużo prądu….
Bulion wyszedł świetny, dodatki okazały się zaskakująco trudne do
zdobycia – wymiotło ze sklepów pakczoj ze sklepów, wycieczka do Hali Mirowskiej
była smaczną koniecznością.
A ugotowanie jajka z półpłynnym żółtkiem okazało się wykonalne za
pierwszym razem!
A cały przepis na 6 porcji przedstawia się następująco:
Składniki bulionu, przed zalaniem wodą fot. D.Szymborska |
·
2 cebule – jedna biała druga
czerwona – przekrojone na pół i OPALONE,
·
1kg żeberek eko (wołowych),
·
1 marchewka,
·
1 malutka kapusta i kilka łodyg selera naciowego,
·
1 seler,
·
1 por,
·
4 listki laurowe,
·
6 ziarenek ziela angielskiego
·
3 płaskie łyżeczki soli (garnek 4l)
·
6 jajek,
·
2 pakczoje,
·
mała puszka pędów bambusa,
·
2 spore kawałki imbiru,
·
4 łyżki sosu sojowego (japońskiego
oczywiście!),
·
suszone grzybki (18 sztuk)
·
400g makaronu ramen (świeżego)
Przygotowanie:
Ugotować bulion (warzywa + mięso), pamiętać o zdejmowaniu szumowin.
Wyciągnąć mięso, oddzielić od kości i pokroić w kawałki. Bulion przecedzić,
odparować 1/3. Wrzucić obrany imbir i gotować przez 15 minut. Zalać wrzątkiem
grzybki. Pakczoj umyć i oddzielić listki. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Doprawić rosół sosem sojowym dodać pędy bambusa. Gotować chwilę –
akurat tyle, żeby ugotować jajko na półtwardo. Włożyć jajka do zimnej wody, gdy
zacznie się gotować odczekać 6 minut, przełożyć do garnka wypełnionego kostkami
lodu i wodą. Obrać jajka ze skorupek. Wyciągnąć z bulionu kawałki imbiru, dodać
mięso. Gotować przez 2 minuty. Nałożyć do talerzy: makaron, mięso, grzybki,
pędy bambusa, nalać bulion i ułożyć na wierzchu pakczoj i przekrojone na pół
jajko.
Komentarze
Prześlij komentarz