TRYB JASNY/CIEMNY

Łowicki piernik z marchwi

Pyszny i "wykonalny" piernik marchewkowy fot. D.Szymborska


Już wiele razy pisałam, że nie piekę ani ciast ani tortów, z piekarnika to wyciągam kurczaka po baskijsku. Jedyne wypieki, które (czasem) się udają te, te które powstają w czasie warsztatów. Nie mam ręki do ciast, ot tyle i aż tyle. Dlatego bardzo się cieszę, jak czasem mogę napisać o czymś smacznym i słodszym niż owsianka z miodem.

Łowicki piernik z marchwi to świąteczna wersja ciasta marchewkowego. To nie jest tak, że tylko Amerykanie pieką marchewkowe cudeńka. To regionalny przepis, piec pomagał Gienio Mientkiewicz ze Studia Smolna 8 Food. A zdjęcia, tak jak kilka ostatnich (z wyjątkiem Ramenu) powstały w czasie Akademii Fotografii Kulinarnej Olympus. I tak, te gwiazdeczki są jadalne – cukrowe.

Składniki:


Inna wersja ciasta marchewkowego! fot. D.Szymborska


·      500g mąki,
·      3 szklanki utartej marchwi (słodkiej),
·      1 szklanka cukru,
·      1 łyżka przyprawy do piernika,
·      1 łyżka miodu,
·      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
·      orzechy włoskie (garść),
·      bułka tarta do posypania formy.

Przygotowanie:

Wymieszać: mąkę, marchewkę, przyprawy, cukier, miód i proszek do pieczenia – wyrobić ciasto.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do keksówki, która wcześniej została obsypana bułka tartą, piec przez godzinę.

Komentarze

  1. Bardzo lubię wypieki z dodatkiem marchwi, taka wersja piernika jak najbardziej trafia w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktokolwiek robił ten przepis, w smaku pysze ale w rzeczywistości to zdjęcie nie jest adekwatne do tego co wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja - to było pieczone na warsztatach :) więc prawdziwe od początku do końca. A Tobie jak wyszedł?

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa