Zupa Kantońska z jajkiem
Zupa Kantońska z jajkiem
Super szybka orientalna zupa, nie wymaga specjalnych wycieczek do sklepów z żywnością orientalną. Rozgrzewająca, w zależności od naszych przyzwyczajeń można też ją przyprawić na ostro.
Przepis według Ken’a Hom.
Składniki (na 4 głębokie talerze):
· 1 jajko (lekko rozstrzepane w misce),
· 2 łyżeczki oleju sezamowego,
· 1,2 litra rosołu (im lepszy rosół tym lepsza będzie zupa!),
· 1 łyżeczka cukru,
· 1 łyżka jasnego sosu sojowego (czyli light),
· pęczek dymki – 3 łyżki posiekanej białej części i 3 łyżki posiekanej zielonej (do przybrania).
Przygotowanie:
Wlać jajko (całe) do miski, dodać olej sezamowy, delikatnie wymieszać widelcem, odstawić.
Wlać bulion do garnka i zagotować na małym ogniu. Dodać cukier, sól, sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Wrzucić posiekaną białą część dymki.
Powoli wlewać roztrzepane z olejem sezamowym jajko. Delikatnie rozbełtać jajko tak by utworzyły się nitki. Sprawdzony sposób to mieszanie pałeczkami lub widelcem, tak jakby się robiło ósemki. Jeżeli wlejemy jajko zbyt szybko to zrobią się grudki – smak będzie taki sam ale nie będzie to już taka Kantońska zupa jak powinna być!
Posypać przed podaniem posiekaną zieloną częścią dymki.
Jeżeli mamy rosół w domu to całe przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę!
Ciekawa, myślę, że jest szansa bym i ja ją zrobiła. Z tą jednak różnicą, że zmniejszyłabym ilość oleju sezamowego (jak dla mnie jest zbyt intensywny).
OdpowiedzUsuńOrientalne zupy jak najbardziej trafiają w mój gust, a ta jest tak prosta, że szkoda byłoby nie wypróbować. Tak więc zapisuję :D
OdpowiedzUsuń@Magda - nie wiem czy wtedy bedzie wciaz taka "orientalna":)
OdpowiedzUsuń@shinju - tak tak zrob koniecznie bo chyba nie moze sie nie udac:)))
OdpowiedzUsuń