Tagin z kurczaka z kuskusem– tagine de poulet aux amandes
Tagin z kurczaka – tagine de poulet aux amandes
Francuskie wydanie gulaszu z Północnej Afryki. Dla wegetarian istnieje możliwość zastąpienia kurczaka warzywami.
To postkolonialne danie jest dość skomplikowane jednak warto poświęcić czas na przygotowanie tego, w gruncie rzeczy jednogarnkowego dania.
Jak to z gulaszami bywa, i ten można ogrzewać wiele razy. Dobra danie dla biegaczy, smakuje wybornie – recovery food.
Zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc.
Składniki (4 duże porcje):
· Szczypta szafranu (w przypadku przypraw Kamis – cała torebeczka),
· 3 łyżki oliwy,
· 2 duże cebule (pokrojone w plasterki),
· 1 kurczak lub 8 udek,
· 0,5 l wody,
· 1 bouquet garni (w gazę zawijamy: 4 gałązki natki pietruszki, 4 gałązki kolendry, 1 listek laurowy),
· 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
· 1 łyżka mielonego imbiru,
· ½ łyżeczki płatków suszonych chilli,
· 125g suszonych moreli,
· 100g migdałów obranych ze skórki,
· 1 marynowana cytryna (może też być taka na słodko w słoiczku, często używana do herbaty),
· garść posiekanej kolendry,
· 1 cytryna pokrojona w ćwiartki – do podania wraz z taginem.
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne rozgrzać, dodać cebulę i smażyć przez około 10 minut – ciągle mieszać. Cebula powinna być złocista ale nie brązowa. Następnie wyjąć z naczynia łyżką cedzakową i odstawić na bok.
Wrzucić kurczaka do brytfanki, smażyć przez około 5 minut. Mięso powinno być złotobrązowe. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Najlepiej smażyć kurczaka partiami tak by kawałki można było łatwo przewracać.
Wyjąć usmażone kawałki kurczaka, wylać tłuszcz. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wodę – tyle by przykrywała kawałki kurczaka i było jej więcej o jakieś 2 cm.
Doprowadzić do wrzenia. Jak zwykle wyławiać szumowiny i tłuszcz jeżeli się pojawi.
Gdy na powierzchni wody nie będzie już piany wrzucić bouquet garni, szafran, czosnek, imbir, chilli i cebulę. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć naczynie i gotować przez około 30 minut.
Dodać morele, wymieszać i gotować przez kolejne 30 minut – tak by kurczak był miękki, a po wbiciu szpikulca w udko pojawił się przeźroczysty płyn.
Z naczynia odlać sos – około jednej łyżki wazowej. Wlać do rondelka, dodać migdały i gotować przez około 10 minut, tak by zmiękły. Odcedzić.
Przełożyć kawałki kurczaka do miski, posypać migdałami i pokrojonymi kawałkami marynowanych cytryn.
Pozostały sos doprowadzić do wrzenia, gotować tak długo by wyparowała połowa. Wyciągnąć gazę z boquet grani, polać sosem kurczaka.
Podawać posypując kolendrą z ćwiartkami cytryn.
Do takiego kurczaka świetnie pasuje kuskus. By kuskus był bardziej smakowity zamiast wody można użyć rosołu z kurczaka.
Danie wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń:) i mieso samo odchodzi od kosci:) co widac na zdjeciu:)
OdpowiedzUsuń