TRYB JASNY/CIEMNY

Tagin z kurczaka z kuskusem– tagine de poulet aux amandes




Tagin z kurczaka – tagine de poulet aux amandes

Francuskie wydanie gulaszu z Północnej Afryki. Dla wegetarian istnieje możliwość zastąpienia kurczaka warzywami.
To postkolonialne danie jest dość skomplikowane jednak warto poświęcić czas na przygotowanie tego, w gruncie rzeczy jednogarnkowego dania.
Jak to z gulaszami bywa, i ten można ogrzewać wiele razy. Dobra danie dla biegaczy, smakuje wybornie – recovery food.
Zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc.

Składniki (4 duże porcje):

·      Szczypta szafranu (w przypadku przypraw Kamis – cała torebeczka),
·      3 łyżki oliwy,
·      2 duże cebule (pokrojone w plasterki),
·      1 kurczak lub 8 udek,
·      0,5 l wody,
·      1 bouquet garni (w gazę zawijamy: 4 gałązki natki pietruszki, 4 gałązki kolendry, 1 listek laurowy),
·      1 rozgnieciony ząbek czosnku,
·      1 łyżka mielonego imbiru,
·      ½ łyżeczki płatków suszonych chilli,
·      125g suszonych moreli,
·      100g migdałów obranych ze skórki,
·      1 marynowana cytryna (może też być taka na słodko w słoiczku, często używana do herbaty),
·      garść posiekanej kolendry,
·      1 cytryna pokrojona w ćwiartki – do podania wraz z taginem.

Przygotowanie:

Zacząć od smażenia szafranu w rondelku bez tłuszczu. Smażyć przez około minutę, na małym ogniu aż poczujemy intensywny zapach przyprawy.

Naczynie żaroodporne rozgrzać, dodać cebulę i smażyć przez około 10 minut – ciągle mieszać. Cebula powinna być złocista ale nie brązowa.  Następnie wyjąć z naczynia łyżką cedzakową i odstawić na bok.

Wrzucić kurczaka do brytfanki, smażyć przez około 5 minut. Mięso powinno być złotobrązowe. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Najlepiej smażyć kurczaka partiami tak by kawałki można było łatwo przewracać.

Wyjąć usmażone kawałki kurczaka, wylać tłuszcz. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wodę – tyle by przykrywała kawałki kurczaka i było jej więcej o jakieś 2 cm.

Doprowadzić do wrzenia. Jak zwykle wyławiać szumowiny i tłuszcz jeżeli się pojawi.

Gdy na powierzchni wody nie będzie już piany wrzucić bouquet garni, szafran, czosnek, imbir, chilli i cebulę. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przykryć naczynie i gotować przez około 30 minut.

Dodać morele, wymieszać i gotować przez kolejne 30 minut – tak by kurczak był miękki, a po wbiciu szpikulca w udko pojawił się przeźroczysty płyn.

Z naczynia odlać sos – około jednej łyżki wazowej. Wlać do rondelka, dodać migdały i gotować przez około 10 minut, tak by zmiękły. Odcedzić.

Przełożyć kawałki kurczaka do miski, posypać migdałami i pokrojonymi kawałkami marynowanych cytryn.

Pozostały sos doprowadzić do wrzenia, gotować tak długo by wyparowała połowa. Wyciągnąć gazę z boquet grani, polać sosem kurczaka.

Podawać posypując kolendrą z ćwiartkami cytryn.

Do takiego kurczaka świetnie pasuje kuskus. By kuskus był bardziej smakowity zamiast wody można użyć rosołu z kurczaka.


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa