TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekana zupa cebulowa - soupe a l'oignon les halles


Zupa cebulowa – soupe a l’oignon les halles

W tej wersji zupa jest na tyle gęsta iż stanowi cały posiłek. Nazwa zupy pochodzi z czasów, gdy les halles było największym targiem Paryża, na którym sprzedawano zarówno warzywa, owoce morza i mięso. Zupa od zawsze cieszyła się dużym zainteresowanie, z pewnością ilość dolewanej brandy do talerza ulegała zmianie. Poniższy przepis jest mało alkoholowy, cebulówka jest bardzo pożywna i co ważne nie smakuje cebulą.

Zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc

Uwaga długi czas przygotowywania (około 1,5h)

Składniki (na około 4 duże głębokie talerze):

·      85g masła (nieosolonego),
·      2 łyżki oliwy,
·      750g cebuli (obranej ze skorki i pokrojonej w cienkie plasterki),
·      1 łyżeczka cukru,
·      ½ łyżeczki soli,
·      1 i ½ łyżki mąki (pszennej),
·      600ml bulionu wołowego,
·      4 łyżki brandy (może być Stock 84),
·      125 g startego sera gruyere (można też zmieszać gruyere z parmezanem),
·      sól i pieprz do doprawienia,
·      8 kromek bagietki (grubości około 1 cm),
·      1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Roztopić masło z oliwą. Najlepiej używać rondla o grubym dnie albo np. brytfanki. Ważne jest to by naczynie w którym gotujemy miało przykrywkę. Do roztopionego masła z oliwą wrzucić cebulę, cukier i sól. Starannie wymieszać, zmniejszyć ogień. 
Przykryć i gotować około 30 minut. Cebula powinna być ciemnozłocista. Gdy już osiągnie ten piękny kolor zdjąć pokrywkę i gotować często mieszając. 
Trzeba uważać, gdyż cebula łatwo się przypala. Następnie cebulę posypać mąką, gotować przez około 2 minuty. 
Dolać bulion wołowy, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Jeżeli zauważymy tłuste oka na powierzchni należy je odcedzić – delikatnie wyciągając łyżką. Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Ułożyć grzanki z bagietki i opiekać przez 2 minuty z każdej strony. Posmarować roztartym ząbkiem czosnku. 
Wlać do zupy brandy, wymieszać starannie, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć grzanki w żaroodpornych naczyniach. Wlać zupę, posypać startym serem, wstawić do piekarnika na około 20 minut. Wyciągnąć naczynia z piekarnika gdy ser zacznie się topić, odczekać moment i podawać.
Zupę można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Należy pamiętać o tym by grzanki przygotowywać oddzielnie – inaczej zupa w lodówce zmieni się w papkę bagietkowo cebulową.
Możliwa jest też wersja wegetariańska - zamiast bulionu wołowego używamy wywaru z warzyw. Jednak ten wołowy bardziej pasuje, ale dzięki temu trikowi i wegetarianie mogą się rozgrzewać zimową porą:)

Komentarze

  1. Bardzo lubię zupę cebulową, ale takiej jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. te grzanki sa super:) i nie warto juz myslec o drugim daniu po taaakiej zupie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy, zwlaszcza te geste i tresciwe. Cos mi sie zdaje, ze ta bylaby bardzo w moim guscie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie!
    Musi być bardzo zawiesista i sycąca.
    Uwielbiam.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepadam za zupą cebulową, zwłaszcza zapiekaną w ten sposób. Raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszna :) Uwielbiam ten francuski klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  7. :) no to do dziela! i to co fajne, ze nie trzeba zjadac od razu, czestowac sasiadow itp. mozna wlozyc do lodowki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniammm, konkret! :) Nie pogardze.. zwłaszcza gdy w składnikich brandy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj! Wspaniała zupa! I tyle pysznych dań u Ciebie! Cieszę się, że tu trafiłam!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzieki:) bede sie starac:) chyba znow chinszczyzna...oj nie wiem....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa