Kurczak z 43 ząbkami czosnku
Klasyczne francuskie danie. Dzięki sprytnemu zabiegowi, jedząc tak czosnkowego kurczaka zupełnie nie czujemy intensywnego smaku.
Zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc
Składniki:
· Kurczak o wadze 1,7kg,
· 4 łyżki oliwy,
· 40 ząbków czosnku (nieobranych),
· 2 duże gałązki świeżego tymianku,
· 3 gałązki natki pietruszki,
· 1 liść laurowy,
· 200ml bulionu warzywnego lub ewentualnie gorącej wody,
· sól i pieprz do smaku,
· posiekana natka pietruszki do przybrania kurczaka.
Przygotowanie:
Zaczynamy od związania nóg kurczaka, rozgrzewamy oliwę w dużym żaroodpornym naczyniu – takim by zmieścił się tam cały kurczak. Smażymy z każdej strony tak by stał się złocisty. Wyciągamy kurczaka i odkładamy na talerz.
Do naczynia wrzucamy ząbki czosnku. Dodajemy gałązki tymianku, liść laurowy. Na to kładziemy kurczaka „piersią do góry”. Nacieramy solą i pieprzem. Przykrywamy naczynie i gotujemy przez około 1½ godziny. Sprawdzamy, czy mięso jest gotowe – kurczak ma być mekki a wbijając metalowy szpikulec wypłynie przeźroczysty płyn.
Przekładamy kurczaka na ogrzany półmisek, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną folii do dołu). Odstawiamy na bok.
Wyciągamy czosnek z naczynia żaroodpornego, przecieramy przez sito wraz z ziołami. Wyrzucamy tylko liść laurowy.
Naczynie żaroodporne stawiamy na średnim ogniu, wlewamy bulion ewentualnie wodę. Zdrapujemy z dna resztki przysmażonego kurczaka. Dodajemy masę czosnkową. Dusimy chwilę.
Podajemy posypanego pietruszką z ziemniaczkami lub bagietką.
Komentarze
Prześlij komentarz