TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z 43 ząbkami czosnku


Klasyczne francuskie danie. Dzięki sprytnemu zabiegowi, jedząc tak czosnkowego kurczaka zupełnie nie czujemy intensywnego smaku.
Zmodyfikowany przepis Beverly Leblanc

Składniki:
·         Kurczak o wadze 1,7kg,
·         4 łyżki oliwy,
·         40 ząbków czosnku (nieobranych),
·         2 duże gałązki świeżego tymianku,
·         3 gałązki natki pietruszki,
·         1 liść laurowy,
·         200ml bulionu warzywnego lub ewentualnie gorącej wody,
·         sól i pieprz do smaku,
·         posiekana natka pietruszki do przybrania kurczaka.

Przygotowanie:
Zaczynamy od związania nóg kurczaka, rozgrzewamy oliwę w dużym żaroodpornym naczyniu – takim by zmieścił się tam cały kurczak. Smażymy z każdej strony tak by stał się złocisty. Wyciągamy kurczaka i odkładamy na talerz.
Do naczynia wrzucamy ząbki czosnku. Dodajemy gałązki tymianku, liść laurowy. Na to kładziemy kurczaka „piersią do góry”. Nacieramy solą i pieprzem. Przykrywamy naczynie i gotujemy przez około 1½ godziny. Sprawdzamy, czy mięso jest gotowe – kurczak ma być mekki a wbijając metalowy szpikulec wypłynie przeźroczysty płyn.
Przekładamy kurczaka na ogrzany półmisek, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną folii do dołu). Odstawiamy na bok.
Wyciągamy czosnek z naczynia żaroodpornego, przecieramy przez sito wraz z ziołami. Wyrzucamy tylko liść laurowy.
Naczynie żaroodporne stawiamy na średnim ogniu, wlewamy bulion ewentualnie wodę. Zdrapujemy z dna resztki przysmażonego kurczaka. Dodajemy masę czosnkową. Dusimy chwilę.

Podajemy posypanego pietruszką z ziemniaczkami lub bagietką.
 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa