TRYB JASNY/CIEMNY

Italian Pan-Seared Tuna – super danie z tuńczyka Jamie’go Olivier’a



Italian Pan-Seared Tuna – super danie z tuńczyka Jamie’go Olivier’a

Pyszny stek z tuńczyka podawany na pomidorkach koktajlowych, czarnych oliwkach i bazylii.
Jeżeli chodzi o standardy biegowe jest to danie z działu recovery food.

Składniki (dla dwóch osób)
·      3 ząbki czosnku,
·      paczka pomidorków koktajlowych,
·      duża garść czarnych oliwek (najlepiej nie krojonych),
·      jedna bazylia rosnąca w doniczce,
·      jedna cytryna,
·      dwa steki z tuńczyka (można kupić świeżego ale też świetnie smakuje stek z tuńczyka głęboko mrożonego, ważne tylko by przed przygotowywaniem dania był już rozmrożony),
·      sól i świeżo mielony pieprz,
·      łyżeczka suszonego oregano,
·      oliwa,
·      4 fileciki anchois.

Przygotowanie:

Najpierw włączamy piekarnik – tam włożymy usmażone steki z tuńczyka gdy będziemy robić sos.
Kawałki tuńczyka (grubości około jednego centymetra) posypujemy solą, pieprze i oregano.

  Rozgrzewamy patelnię. Smażymy w zależności od tego jak lubimy – jeżeli chcemy by tuńczyk był różowy w środku to 2 minuty, jeżeli zależy nam na tym by był dobrze wypieczony to aż 4 minuty. Pamiętamy o dodaniu soku z cytryny do smażących się steków. 

Wkładamy je do piekarnika by nie stygły.

Rozgrzewamy patelnię, smażymy czosnek, następnie dodajemy pomidorki koktajlowe (wcześniej umyte i pokrojone na cztery części). Siekamy liście bazylii (zostawiając kilka do przybrania gotowego steku). Dodajemy pokrojone czarne oliwki. Wyciskamy sok z cytryny (pamiętając o tym by sok przelać przez sitko by w sosie nie znalazły się pestki i „farfocelki”).

Na talerzach układamy sos, wyciągamy steki z piekarnika, kroimy je na około półtoracentymetrowe paski, podajemy przyozdobione bazylią.

Komentarze

  1. Strasznie lubię tuńczyka, ale steków w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam, podoba mi się ta propozycja podania :)

    Dziękuję serdecznie za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! Tuńczyka zawsze jem w wersji z makaronem, ale takie steki to chyba o wiele lepszy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis i bardzo apetycznie podane :D

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, tak ten tunczyk to sama pysznosc!!!! mozna go podawac z ziemniaczkami podsmazanymi:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa