Italian Pan-Seared Tuna – super danie z tuńczyka Jamie’go Olivier’a
Italian Pan-Seared Tuna – super danie z tuńczyka Jamie’go Olivier’a
Pyszny stek z tuńczyka podawany na pomidorkach koktajlowych, czarnych oliwkach i bazylii.
Jeżeli chodzi o standardy biegowe jest to danie z działu recovery food.
Składniki (dla dwóch osób)
· 3 ząbki czosnku,
· paczka pomidorków koktajlowych,
· duża garść czarnych oliwek (najlepiej nie krojonych),
· jedna bazylia rosnąca w doniczce,
· jedna cytryna,
· dwa steki z tuńczyka (można kupić świeżego ale też świetnie smakuje stek z tuńczyka głęboko mrożonego, ważne tylko by przed przygotowywaniem dania był już rozmrożony),
· sól i świeżo mielony pieprz,
· łyżeczka suszonego oregano,
· oliwa,
· 4 fileciki anchois.
Przygotowanie:
Najpierw włączamy piekarnik – tam włożymy usmażone steki z tuńczyka gdy będziemy robić sos.
Kawałki tuńczyka (grubości około jednego centymetra) posypujemy solą, pieprze i oregano.
Rozgrzewamy patelnię. Smażymy w zależności od tego jak lubimy – jeżeli chcemy by tuńczyk był różowy w środku to 2 minuty, jeżeli zależy nam na tym by był dobrze wypieczony to aż 4 minuty. Pamiętamy o dodaniu soku z cytryny do smażących się steków.
Wkładamy je do piekarnika by nie stygły.
Rozgrzewamy patelnię, smażymy czosnek, następnie dodajemy pomidorki koktajlowe (wcześniej umyte i pokrojone na cztery części). Siekamy liście bazylii (zostawiając kilka do przybrania gotowego steku). Dodajemy pokrojone czarne oliwki. Wyciskamy sok z cytryny (pamiętając o tym by sok przelać przez sitko by w sosie nie znalazły się pestki i „farfocelki”).
Na talerzach układamy sos, wyciągamy steki z piekarnika, kroimy je na około półtoracentymetrowe paski, podajemy przyozdobione bazylią.
Strasznie lubię tuńczyka, ale steków w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam, podoba mi się ta propozycja podania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za udział w akcji!
Wygląda fantastycznie! Tuńczyka zawsze jem w wersji z makaronem, ale takie steki to chyba o wiele lepszy pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis i bardzo apetycznie podane :D
OdpowiedzUsuńtak, tak ten tunczyk to sama pysznosc!!!! mozna go podawac z ziemniaczkami podsmazanymi:)
OdpowiedzUsuń