Poulet au riesling – kurczak w rislingu
Poulet au riesling – kurczak w rislingu
Pyszny kurczak o niespotykanym smaku z racji użycia rislingu do jego gotowania. Według Beverly Leblanc jest to alzacka odmiana kurczaka w winie. To sycące danie, dzięki dodaniu śmietany bardzo delikatne.
Świetnie nadaje się do mrożenia. Idealne do „obiadówki”, dobrze smakuje też bez podgrzewania.
Przepis wg Beverly Leblanc.
Składniki:
· 12 udek z kurczaka (tasakiem należy odciąć kość na której już nie ma mięsa po to by kawałki kurczaka nie zajmowały zbyt dużo miejsca w brytfance),
· 2 łyżki mąki (pszennej),
· 60g masła (niesolonego),
· 1 łyżka oleju (najlepiej słonecznikowego),
· 4 posiekane dymki (biała część),
· 20 małych pieczarek (obranych, pozbawionych nóżek i pokrojonych w plasterki),
· 2 łyżki brandy (może być Stock 84),
· 500ml Rislingu (musi być WYTRAWNY!),
· 250ml śmietany kremówki (22%),
· posiekana natka z pietruszki,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
Do woreczka (bez dziurek) wkładamy kawałki kurczaka, dosypujemy mąkę, sól i pieprz. Zamykamy torebkę i energicznie mieszamy. Dzięki temu mąka oblepi kurczaka ale nie będzie jej zbyt dużo. Wyciągamy kurczaka z woreczka, otrząsamy, odkładamy.
W brytfance lub patelni o grubym dnie, roztapiamy 30g masła i łyżką oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy około 5 minut, tak by kurczak zbrązowiał, czynność powtarzamy z drugą stroną kawałków kurczaka. Najlepiej smażyć mięso porcjami tak by nie było problemu z przewracaniem na drugą stronę. Usmażonego kurczaka wyciągamy z brytfanki, wylewamy tłuszcz, wycieramy brytfankę ręcznikiem kuchennym (uważamy by się nie poparzyć).
Roztapiamy 30g masła, gdy zacznie się pienić, to wrzucamy pokrojone pieczarki, dymkę smażymy około 3 minut (aż wszystko będzie brązowe). Zdejmujemy z ognia brytfankę.
Ogrzewamy brandy w rondelku, zapalamy i takim płonącym alkoholem polewamy kurczaka w brytfance. Gdy znikną płomienie, stawiamy brytfankę na ogniu.
Dolewamy risling, doprowadzamy do wrzenia, co pewien czas zdrapując z dna brytfanki to co się zbyt mocno przysmaży. Zmniejszamy ogień. Przykrywamy. Gotujemy około 45min do godziny. Sprawdzamy czy kurczak jest gotowy wbijając metalowy szpikulec (lub drewniany) – powinien się pojawić przezroczysty płyn.
Rozgrzewamy piekarnik (do około 100 stopni). Wyciągamy kurczaka z brytfanki, układamy na żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika.
Z brytfanki łyżką zdejmujemy tłuszcz.
Wlewamy do brytfanki śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy aż odparuje połowa sosu. Dodajemy trochę soli i pieprzu.
Nakładamy kurczaka na talerze, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Do reszty kurczaka, którego nie chcemy zjeść dolewamy sos, można przechowywać jeden dzień w lodówce albo zamrozić. Najlepiej mrozić po 2 udka – po jednej porcji.
Przemawia do mnie to danie.. nawet bardzo :) Też dziś dodawałam alkohol do pieczonych udek:)
OdpowiedzUsuńtak, tak wino duzo zmienia w smaku...a risling w tym wydaniu laczany ze smietana jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuń